Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed (Şarku’l Avsat)

İlham Ahmed: ABD’nin Suriye’deki varlığı siyasi çözümün garantisidir

İlham Ahmed, Moskova’dan Şam ile aralarında arabuluculuk yapmasını istediğini söyledi.

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed, ABD Yakın Doğu Asya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Müsteşar Vekili Joey Hood ile görüşmesinin detaylarını Şarku’l Avsat’a anlattı.

Ahmed, Hood ile görüşmesinde, ABD’nin Kuzeydoğu Suriye’deki varlığının siyasi uzlaşmalara varmanın garantisi olduğunu ilettiğini söyledi. Ahmed’in bu açıklaması, Hood’un daha önce sanal ortamda düzenlenen bir toplantı sırasında ABD güçlerinin Suriye’den çekilmeyeceğini ve DEAŞ ile savaşmak için operasyonlarını sürdüreceğini vurgulamasının ardından geldi.

Ahmed’in aktardığına göre Hood, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararının bir uygulaması olarak, Washington’un Suriyelilerin siyasi uzlaşıya varmalarına yardım etmek için askeri güçlerini Fırat’ın doğusunda tutmaya bağlı kaldığını yineledi. Ahmed, “ABD tarafına, Suriye’ye henüz siyasi çözümün gelmediğini ve ABD’nin (Suriye’deki) varlığının siyasi uzlaşmalara varmanın garantisi olduğunu söyledik. ABD’nin çekilme kararı alması halinde, ABD garantörlüğünün ortadan kalkması bölgenin geleceği için tehlikeli olacaktır” diye konuştu.

Ahmed, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesine ilişkin bir soruya, “(ABD’nin) çekilmesi bir çeşit zaafiyet yaratacak. Fakat biz eski tecrübelerden faydalanarak daima alternatifler arıyoruz. Halkımızın kazanımlarını korumak ve bu kazanımların ikinci kez kesintiye uğramasını önlemek için müttefiklerimizin ve alternatiflerimizin olması gerektiğini düşünüyoruz. Kuzeydoğu Suriye heyeti Hood’a, ABD’nin çekilme kararı alması halinde bunun, üzerinde çalışılmış bir plana bağlı takvim çerçevesinde olması gerektiğini bildirdi. Böylece bölgenin kaderi hakkında kalıcı siyasi çözümlere ve uzlaşılara varmış olacağız” diye yanıt verdi.

Rusya ile ilişkilere de değinen Ahmed, “Rusya Dışişleri, Rusya Savunma Bakanı, Hmeymim Üssü’ndeki Rus Kuvvetleri Komutanlığı ve bölgede konuşlanan Rus (kontrol) noktaları ile en üst düzeyde ilişkilere sahibiz. Bu diyaloglar kesilmedi ve yerel koordinasyon sürüyor. (Rusya ile yapılan) önceki toplantılarda Suriye çözümüne ilişkin bakış açımızı sunduk ve onlarla doğrudan diyaloğa girdik. Aynı şekilde müzakere masasına oturmak ve askıdaki meseleleri barışçıl yolla çözmek için rejim ile aramızda arabuluculuk yapmasını talep ettik” dedi. Ancak bu girişimin sonuç vermediğine işaret eden Ahmed, “Suriye’deki çatışmada onlardan (Ruslardan) tarafsız bir rol görmedik. Onlar daha çok rejimin tarafında yer aldılar. Bu da arzu edilen herhangi bir sonuca ulaşamamanın doğrudan sebebiydi” ifadesini kullandı. DSM Başkanlığı’ndan oluşan bir heyetin, bu yılın başında hükümet ile resmi bir toplantı gerçekleştirdiğini hatırlatan Ahmed, bu toplantıdan sonra hükümet ile ikinci bir toplantı veya görüşme yapmadıklarını belirtti.

Kapsamlı bir siyasi çözüme kapı açacak, Suriye’de yaşayan veya yurtdışında bulunan tüm vatandaşları memnun edecek gerçek bir siyasi sürece dahil olması noktasında Suriye rejimine baskı uygulamak için muhalif bileşenler arasındaki diyaloğu ve ortak bir fikir birliğine ulaşmayı desteklediklerini belirten Ahmed, DSM ve Suriyeli aktörlerin tüm muhalif kesimleri kapsayacak genel bir konferans düzenlemek için çalıştığını bildirdi.

Ahmed, “Rejimin politikalarıyla mücadele etmek ve rejime siyasi çözümü dayatmak için uyumlu bir blok oluşturmak amacıyla muhalif kesimlere genel bir konferans düzenlemeyi teklif ettik. Muhalefetin, tüm muhalifleri temsil edecek bir yapının kurulmasına acil ihtiyacı var. Barışa çağırdığımızı ve siyasi çözümler istediğimizi anlatmak için İdlib halkı ve iç kesimlerdeki şehirlerle: Şam, Humus, Hama ve Kuneytra ile temas kurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Ahmed bu kapsamda muhalefet kanadında yer alan Suriye Ulusal Koalisyonu ve Suriye Müzakere Heyeti’ne “siyasi muhalefet saflarını birleştirmeye ve herkesi temsil eden muhalif bir siyasi organ oluşturmaya çalışmak için gösterdikleri çaba ve gayretlere katılma” çağrısında bulundu.

Ahmed, “DSM, Suriye’nin güneyindeki saha gelişmelerini ve Rusya ile İran’ın desteğini alan rejimin silah gücüyle Dera’da devlet otoritesini dayatma çabalarını endişeyle takip ediyor. Rejimin, askeri seçeneği izlemekte ısrar etmesi onun başarısızlığını kanıtlıyor. Sözde uzlaşı ve çözümler krizin çözümü için uygun bir seçenek olmayacak. Bu seçeneği, ülkede gerçek anlamda istikrar ve çözümü sağlamanın tek yolu olan siyasi diyaloğun doğru bir alternatifi olarak görmüyoruz” dedi.

Suriye’nin kuzeyinde Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) ait mevzilere ve bölgelere yönelik Türkiye’nin artan operasyonları hakkında konuşan Ahmed, ABD Dışişleri Müsteşar Vekili Joey Hood’un, bölgede konuşlu tüm taraflardan gerginliği düşürme ve çözüme ulaşmanın gerekliliğine bağlı kalmalarını istediğini aktardı.

Şarku’l Avsat