İran Razi Cov Pars’ın üçüncü faz çalışmalarına başladı

İran, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği ikinci yerli aşı Razi Cov Pars’ın klinik çalışmalarının üçüncü aşamasına Pazar günü başladı.

İran merkezli Fars Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Razi Aşı ve Serum Araştırma Merkezi Sözcüsü Muhammed Hüseyin Fellah Mehrabadi durumla ilgili yaptığı açıklamada, “Klinik çalışmalarının üçüncü aşamasının 40 bin gönüllünün katılımıyla Tahran ve Elburz eyaletlerinde başladı” dedi.

Mehrabadi açıklamasının devamında: “Klinik çalışmaların ikinci aşamasında, hematopoez, hücresel bağışıklık ve immünolojinin yüzde 75’inden fazlasını elde ettik. Vatandaşlar için iyi olan haber ise şudur ki; bu aşı, hücresel bağışıklığı uyarabilen birkaç aşıdan biri. Bunun nedeni aşı etkinliğinin artması ve aralığın gelişmiş doz ihtiyacını artırmasıdır” ifadelerini kullandı.

Pars aşısı için acil kullanım izni verilmesinin olası zamanlaması ile ilgili olarak Mehrabadi, “Razi Cov Pars aşısının klinik çalışmalarının sonuçları tatmin ediciyse ve ruhsatlandırma sürecinde bir değişiklik olmazsa, Sağlık Bakanlığı’nın acil kullanım izninin Ekim ayı sonuna kadar vermesini bekliyorum” dedi.

Geçen Ağustos ayında, İran ilaç grubu ‘Bereket’, yeni tip koronavirüse karşı milyonlarca dozda yerli aşı ürettiğini ve şimdiden Sağlık Bakanlığı’na teslim etmeye başladığını duyurmuştu.

İran Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 25 bin 870 yeni vaka tespit edildiğini ve Kovid-19 nedeniyle 610 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Bakanlık, ülke genelindeki toplam vaka sayısının 5 milyon 129 bini aştığını belirtti.

İran Sağlık, Tedavi ve Tıp Eğitimi Bakanlığı, yeni tip koronavirüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 81 bin 796’ya yükseldiğini duyurdu.

İran resmi haber ajansı IRNA’nın aktardığına göre Bakanlık, hastalardan 7 bin 689’unun durumunun kritik olduğunu ayrıca ülkede sağlığına kavuşan kişi sayısının 4 milyon 362 bin vakayı aştığını belirtti.

İran, koronavirüsün mutasyona uğramış türü olarak bilinen, ileri düzeyde bulaşıcı ve hızlı yayılım gösteren Delta varyantının patlak vermesinin sonucu olarak vaka ve ölüm oranlarında önemli bir artışa tanık olduktan sonra, koronavirüs vaka oranların düşüş kaydetmeye başladı.

Şarkul Avsat