Taliban Pencşir vilayetini tamamen kontrolüne aldığını duyurdu

Taliban, 15 Ağustos’ta Afganistan’ın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana kendisine karşı tek direnişin olduğu Pençşir Vadisi’ni tamamen kontrol altına aldığını duyururken, Ahmed Mesud’un liderliğini yaptığı Ulusal Direniş Cephesi, vadide Taliban’a karşı savaşın devam edeceğini açıkladı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Pençşir vilayeti tamamen Taliban’ın elinde Bu zaferle birlikte ülkemiz savaş bataklığından tamamen çıkmıştır. İnsanlar artık özgürlük, güvenlik ve refah içinde yaşayacaklar” ifadelerine yer verdi.

Bazı isyancıların öldürüldüğünü ve kalanların ise kaçtığını belirten Mücahid ayrıca, “Pençşir’in saygın sakinleri, kendilerini rehin alanların elinden kurtarıldı. Onlara hiç kimsenin ayrımcılığa uğramayacağını garanti ediyoruz. Hepsi bizim kardeşimiz, bir ülke ve bir amaç için birlikte çalışacağız” şeklinde bir açıklama yaptı.

Ulusal Direniş Cephesi ise, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, vadideki stratejik bölgeleri kontrol ettiklerini iddia ederek, Taliban ve ortaklarına karşı mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

Pençşir vilayeti, 15 Ağustos’ta iktidarı ele geçiren Taliban’a karşı silahlı muhalefetin son kalesiydi.

Sovyet işgaline karşı direnen ünlü Afgan komutan Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud liderliğindeki Ulusal Direniş Cephesi, tüm Afgan toprakları Taliban’ın eline geçtiğinde vadiye gelen Afgan güvenlik güçlerinin eski üyelerinin yanı sıra yerel milislerin unsurlarını da içeriyor.

Şarku’l Avsat