(Fotoğraf: Filistin Enformasyon Merkezi)

İsrail hapishanesinden kaçan altı Filistinli tutuklu kim?

Dün İsrail hapishanesinden Hollywood filmlerini aratmayacak bir kaçış planıyla firar eden altı Filistinli tutuklunun, İslami Cihad ve El Fetih hareketlerinin üyeleri oldukları öğrenildi. Kaçan Filistinlilerin haklarında, İsrail’de bazı hedeflere saldırılar düzenlemekle ilgili suçlamalar bulunuyor.

Altı Filistinli firari hakkında elde edilen bilgiler ise şöyle:

Zekeriya ez-Zebidi: El Fetih’in silahlı kanadı El-Aksa Şehitleri Tugayı  liderlerinden biriydi. 2000-2005 yılları arasındaki ikinci Filistin İntifadası sırasında aktif rol aldı.

Zebidi, 2007 yılında İsrail’in ismini arananlar listesinden çıkarma anlaşması karşılığında silahlarını bırakma sözü verdi. Ancak İsrail İç Güvenlik Servisi’nin (Şin Bet) yaptığı açıklamaya göre Zebidi’nin birkaç saldırı gerçekleştirmesinin ardından anlaşma geçerliliğini yitirdi.

Zebidi’nin 2019 yılında tutuklanmasının ardından Şin Bet, kendisinin ve işgal altındaki Doğu Kudüs’ten bir avukat olan ortağının, Kasım 2018 ile Ocak 2019 tarihleri arasında Ramallah bölgesindeki yerleşimlerin yakınındaki İsraillilere ait sivil otobüsleri hedef alan bir dizi silahlı saldırı düzenlemek amacıyla Filistin Yönetimi’ne ait resmi bir aracı kullandıklarını öne sürdü.

Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’ndan olan Zebidi, daha önce de Filistin Yönetimi tarafından 2002 yılında kalp krizi nedeniyle ölen Cenin Valisi Kaddura Musa’nın evine düzenlenen silahlı saldırıya katılmakla suçlanmıştı.

Ramallah Asliye Ceza Mahkemesi, tutukluluk koşullarını protesto etmek için açlık grevine başlaması üzerine hakkında beraat kararı verdi ve Zebidi, 2012 yılında serbest bırakıldı.

Mahmud Abdullah el-Ârida: Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin’in bölgesinin güneybatısındaki Arraba beldesinden olan Ârida , uzun zamandır İran’la bağlantıları olduğu iddia edilen Filistin’in önde gelen silahlı gruplarından biri olan İslami Cihad Hareketi’ne üye.

el-Ârida 1992 yılında hapse atıldıktan sonra 1994 yılında Oslo Barış Anlaşmaları’nın imzalanmasının ardından serbest bırakıldı.

Ancak Ârida sadece birkaç ay sonra 1996 yılında İslami Cihad Hareketi’nin üstlendiği İsrail’e karşı düzenlenen saldırılar nedeniyle yeniden tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Ârida, İslami Cihad Hareketi’nin internet sitesinde yer alan biyografisine göre tutukluluk süresince çok sayıda kitap kaleme aldı. Ârida, 2014 yılında da Gilboa (Şata) Hapishanesi’nden kaçmak için bir tünel kazması nedeniyle hücre hapsine alınmıştı.

Ârida , diğer tutuklularla birlikte firar ettiği güne kadar Gilboa Hapishanesi’nde İslami Cihad Hareketi’nin liderlerinden biri oldu. Yerel basın, hakkında müebbet hapis cezası kararı olan Ârida’nın kaçış planının beyni olduğunu aktardılar.

Mahmud el-Ârida, İsrail askerlerine molotof kokteyli atmakla ünlü olmadan önce Batı Şeria’nın kuzeyinde, İslami Cihad Hareketi’nin genç destekçileri için örnek bir dergi çıkardı.

Ârida, 2002 yılındaki İkinci Filistin İntifadası sırasında İslami Cihad Hareketi’nin askeri kanadındaki rolü nedeniyle İsrail ordusu tarafından tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İslami Cihad’ın internet sitesindeki biyografisinde Ârida’nın, üniversite eğitimini tamamladığı aktarıldı. Gazze Şeridi’ndeki El Aksa Üniversitesi tarih bölümünden yazışma yoluyla diplomasını alan Ârida, Kahire Üniversitesi’nde de aynı yöntemle kamu yönetimi alanında yüksek lisans yaptı.

Yakub Mahmud Kadri: Cenin’in güneybatısındaki Bir el-Başa beldesinde doğan Yakub Kadri, 2003 yılından beri İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunuyor. Kadri, 2002 yılında İsrailli yerleşimcilere düzenlenen saldırıya katıldığı gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Şarku’l Avsat’ta yer alan habere göre silahlı saldırı bir İsraillinin ölümüne ve Havat Şakid yerleşim birimi yakınlarındaki bir yolda aracını sürmekte olan Rumen uyruklu bir kişinin yaralanmasına neden oldu.

Eyhem Fuad Kemamci:Cenin’in kuzeybatısındaki Kefer Dan köyünden olan Kemamci, 2006 yılında İsrailli yerleşimci Eliyahu Aşeri’yi kaçırmak ve öldürmekten tutuklanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Kemamci, üyesi olduğu İslami Cihad Hareketi’ne göre mide ve bağırsaklarından hastaydı ve İsrail Hapishane Hizmetleri tarafından doğru bir şekilde tedavi edilmiyordu.

Yakub Nufeyat: İslami Cihad Hareketi’nin önde gelen üyelerinden biri olan Nufeyat, Cenin’in Ya’bad beldesinden. Silahlı hareketteki faaliyeti nedeniyle geçen 2020 yılından beri tutuklu olan Nufeyat, kaçmadan önce mahkemenin hakkında vereceği kararı bekliyordu.

Muhammed Kasım el-Ârida:Cenin’e bağlı Arraba beldesinde doğan 39 yaşındaki Ârida, 2002 yılında İsrail tarafından kurulan bir pusuyla tutuklandı. Ardından aynı yılın Mart ayının ortalarında serbest bırakıldı. Yine 2002 yılının Mayıs ayında Ramallah’ta bir kez daha tuzağa düşürülerek tutuklanan Ârida, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Şarku’l Avsat