İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi iki katın üzerinde arttı

İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, 2020 yılının aynı dönemine kıyasla 2021 yılının ilk yedi ayında önemli ölçüde artış kaydetti. İsrail Merkez İstatistik Bürosu (CBS) tarafından dün yayınlanan verilere göre İsrail’in İbrahim Anlaşması’nın ardından ilişkilerini normalleşmesiyle Arap ülkeleriyle ticaret hacmi yüzde 234 oranında arttı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Arapça Sosyal Medya Birimi Direktörü Yonatan Gonen, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ticaret hacminin Ocak – Temmuz 2020 döneminde 50,8 milyon dolar olduğunu, 2021 yılının aynı ayları arasında ise bu oranın 613,9 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Aynı dönemlerde İsrail’in Ürdün ile ticaret hacmi 136,2 milyon dolardan 224,2 milyon dolara, Mısır’la 92 milyon dolardan 122,4 milyon dolara, Fas ile ticaret hacmi de 14,9 milyon dolardan 20,8 milyon dolara yükseldi. 2020’nin ilk yedi ayında Bahreyn ile doğrudan ticaret yok denecek kadar azdı. 2021’in aynı döneminde ise Bahreyn ile ticarette 300 bin dolar kaydedildi.

Raporda söz konusu verilerin kuyumculuk, hizmet sektörü ve turizm alanlarındaki ticareti kapsamadığı belirtildi. Bir ekonomiste göre söz konusu yedi ayda 230 binden fazla İsrailli BAE’ye giriş yaptı. Teknoloji ürünleri pazarında faaliyet gösteren İsrailli ekonomist ve iş adamı Yitzhak Gal, bugün BAE’nin İsrail ile ticaret yapan en önemli 20 ülkeden biri haline geldiğini belirtti. Ticaret hacminin iki ila üç yıl içinde Rusya, Brezilya ve Türkiye gibi büyük ülkeleri geçerek 5 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini vurguladı.

Şarku’l Avsat