Tarihi Cidde şehri, kültür, tarih ve miras unsurlarının modern yaşam unsurlarıyla harmanlanacağı canlı ve yenilikçi bir yer haline gelecek. (SPA)

Veliaht Prens, Tarihi Cidde Şehri’ni Yeniden Canlandırma projesini başlattı

Bölgenin yaşam ve girişimcilik açısından cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.

Suudi Arabistan Ekonomik ve Kalkınma İşleri Konseyi (CEDA) Başkanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman pazartesi günü, Cidde Tarihi Alanı Canlandırma Projesi’nin başlatıldığını ilan etti. Proje, bölgeyi, yaşam alanı, işletmeler ve kültürel projeler için bir cazibe merkezi ve aynı zamanda girişimciler için bir numaralı durak haline getirmeyi amaçlayan Tarihi Cidde Geliştirme Programı kapsamında başlatıldı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Vizyon 2030 hedeflerine ulaşmak için tarihi alanların korunması, muhafaza edilmesi ve rehabilite edilmesi konusundaki isteği ve ilgisi bağlamında ortaya çıkan proje, Suudi Arabistan’ın Arap Kültürü ve İslami derinliğini, vizyonunun en önemli sac ayaklarından biri niteliğinde. Proje ile bölgedeki tarihi miras simgelerinin ön plana çıkarılması amaçlanıyor. Ülkede bir benzeri olmayan bu alan, tarihi niteliği sahip 600’den fazla bina, 36 cami, 5 büyük çarşı, antik yollar, meydanlar ve ana yol olan eski rıhtım gibi tarihi öneme sahip unsurların yer aldığı bir bölge olarak göze çarpıyor. Hacılar için ana rota olan ve İslam’ın başlangıcından bu yana yıllık Hac ziyareti yolculuğunun büyük hikayesini tekrar canlandırmak amacıyla yeniden inşa edilecek eski rıhtım gibi tarihi öneme sahip yerler de proje kapsamında bulunuyor.

Canlandırma projesi kapsamındaki çalışmalar 15 yıla yayılacak ve bu süre zarfında altyapı ve hizmetler de dahil olmak üzere doğal ve çevresel alanın geliştirilmesi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve kentsel yönlerin iyileştirilmesi amacıyla Cidde’nin ilham verici bir durak haline getirilmesine çalışılacak. Proje, doğal koruma kavramının ve yaratıcılığın kendiliğinden büyümesinde etkili faktörlerin insan ihtiyaçları ile uyumlu hale getirilmesi ihtiyacı doğrultusunda, modern bir kentsel planlama vizyonuna dayalı olarak gerçekleştirilecek.

Aynı zamanda hem bölge sakinleri hem de ziyaretçiler için geniş imkanların bulunduğu canlı bir yaşam alanı inşa etmek amacıyla tarih, kültürel ve kentsel unsurlara yatırımların teşvik edileceği Tarihi Cidde Şehri’nin Suudi Arabistan için küresel çapta bir yüz haline getirilmesi amaçlanıyor.

Proje, Suudi girişimcilerin ve sanatçıların yaratıcı bir sanat topluluğu olarak buluştuğu, doğa ve ulusal mirasın unsurlarının çağdaş mühendislik tasarımlarıyla harmanlanacağı bir girişim olarak tasarlanacak.

Proje ile ayrıca Cidde’nin toplam yüzde 15’ini kapsayan, 5 km’lik gelişmiş rıhtım, yeşil alanlar ve açık bahçeler dahil olmak üzere birden fazla doğal bileşene sahip şehir ile entegre bir çevre yaratılması amaçlanıyor. Projedeki doğal bileşenlerden, çevre kirliliğinin olmadığı, sürdürülebilir, sağlıklı bir çevreyi destekleyen unsurlara dönüştürerek faydalanılacak.

İki Kutsal Caminin Koruyucusu’nun ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ülkenin ve vatandaşların çıkarına olan sürekli desteğini takdir eden Suudi Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, Veliaht Prens’in Suudi Arabistan’daki kültür faaliyetlerini teşvik etmede, yaşam kalitesini iyileştirmede ve ulusal ekonomik çıktıya katkıda bulunmak için etkinliğinin artırılmasına büyük ilgi gösterdiğini vurguladı.

Kültür Bakanı, Veliaht Prens’in projeyi ilan etmesinin şehrin, özellikle küresel çapta bir bölge olarak kabul edilen eski tarihi bir bölge ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde resmi olarak kayıtlı Suudi kentlerinden biri olması nedeniyle ulusal değerinin de bir teyidi olduğunu vurguladı. Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan projenin, tarihsel ve kültürel imkanları, ekonomi, kentsel gelişim, doğayı koruma fırsatları ve çeşitli gelişim boyutlarıyla harmanlayan Vizyon 2030 hedefleri kapsamında niteliksel bir adım olduğunu kaydetti.

Proje, balıkçı şehri olarak kurulduğu MÖ 3’üncü yüzyıldan itibaren, özellikle de Osman b. Affan döneminde önemli bir deniz limanının kurulmasıyla bölge tarihine büyük bir önem kazandıran, insanların bu güzergahı ticaret ve kültür için önemli bir buluşma noktası haline getiren şehri insanlık tarihi açısında özellikli kılıyor. Şehre, 1970 yılında Cidde İslam Limanı olarak isimlendirilmesiyle 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kayıt olmaya hak kazanana dek eski kentin surlarının dışında büyüme ve gelişme fırsatı verilmiş oldu.

Proje, Tarihi Cidde Kalkınma Programı’nın bölgedeki tarihi, kültürel ve kentsel unsurlara yatırım yapma, bunları yerel ürünlerin gelişmesine katkıda bulunan ekonomik kollara dönüştürme ve Vizyon 2030 hedeflerine ulaştırma çabalarının önemli bir yönünü temsil ediyor. Aynı zamanda Suudi Arabistan’ın tüm bölge ve şehirlerde sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yöneliminin de önemli bir örneği niteliğinde.

Suudi Arabistan, çevre dostu kentsel gelişim projeleri aracılığıyla, yaratıcı üretim için ekonomik kalkınmaya ve büyümeye katkıda bulunan, yaşam ve iş imkanlarının olduğu cazibe merkezi şehirlere ev sahipliği yapıyor.