İtalya, tüm vatandaşlarına ‘zorunlu aşı’ uygulayacak

İtalya hükümeti zorunlu aşılama uygulaması için yeni bir adım attı. Uzun mesafe yolculuklarında aşı zorunluluğu getirilmesinin ardından, ‘yeşil pasaportu’ işyerlerinde de yaygınlaştırmaya karar verdi. Hükümet, yakın bir zamanda eczanelerin aşı dağıtımına başlayacağını ve aşı sertifikalarının geçerliliğinin dokuz aydan 12 aya çıkaracağını duyurdu.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, zorunlu aşılamanın evrenselleştirilmesine karşı çıktığı iktidar koalisyonundaki engelleri aşmayı başarırsa alınan yeni önlemlerin önümüzdeki hafta başlarında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Aşılama nüfusun yüzde 72’sini geçerse zorlayıcı tedbirler hafifletilebilir.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, hızlı testlerden geçenlere ilk etapta yeşil pasaportun verileceğini belirterek, bu testlerin maliyetinin kamu dairelerinde devlet, özel sektörde ise kurumlar tarafından karşılanacağını söyledi.

Speranza’nın bu açıklaması, G20 Sağlık Bakanları toplantısının sonuçlanmasından sonra geldi. Üye devletler, yılsonuna kadar dünya nüfusunun yüzde 40’ının yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılanması gibi iddia hedefi olan Roma Sözleşmesi’ni kabul etti. Bir grup uluslararası halk sağlığı ve viroloji uzmanıyla birlikte toplantıya katılan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hedefe ulaşmak için dört aydan daha bir kısa süre içerisinde aşı dağıtılması gerektiğini ifade ederek, dünya nüfusunun sadece yüzde 27’sinin tüm aşı dozlarını aldığını kaydetti.

Ghebreyesus, yeni varyantların ortaya çıkmasını önlemek için dünyanın tüm ülkelerine aşı dağıtılması gerektiğini, yoksa salgını kalıcı olarak kontrol etmenin bir yolu olmadığını vurguladı. Mesajın açık olması gerektiğinin altını çizen Ghebreyesus, hiç kimsenin terk edilemeyeceğini, büyük devletlerin zayıf olan ülkelere yardım etmesi gerektiğini bildirdi.

İtalya Sağlık Bakanı, G20’ye üye bazı ülkelerin ve konferansa katılan uzmanların çoğunluğunun talep ettiği gibi, bu hedefe ulaşma çabasının aşı patentlerinin askıya alınmasından kaynaklandığını aktardı. Şarku’l Avsat’ın güvenilir kaynaklardan edindiği haberinde, bu öneriye şiddetle karşı çıkan Almanya oldu.

WHO uzmanları, zengin ülkelerin fakir ülkelere aşı bağışlamasının istenilen hedefe ulaşmak için yeterli olmadığını teyit etti. Özellikle Hindistan, Güney Afrika, Pakistan ve Endonezya gibi ülkelerde yerli üretimi artırmak için bilgi ve teknoloji transferinin hızlandırılması gerekiyor.

G20 Sağlık Bakanları’nın vardığı anlaşmaya yönelik eleştiriler ise bazı büyük insani yardım kuruluşları tarafından yayınlanan ortak bir açıklamada geldi. Oxfam ve Sınır Tanımayan Doktorlar dahil olmak üzere dün yapılan açıklamada, grubun aşıların evrensel dağıtımına yönelik somut ve kararlı bir adım atmamış olmasından duyulan hayal kırıklığını dile getirildi. Açıklamada, “Bildiri, aşıların uluslararası kamu malı olduğuna dair niyet beyanına rağmen, pandeminin yol açtığı acil ve trajik zorluklara pratik bir cevap vermedi. Dünyada aşıları herkese dağıtmak için acil çözümlere ihtiyaç var” ifadeleri kullanıldı.

G20 dönem başkanlığı yürüten İtalya eleştirilere yanıt vererek, G20 Maliye Bakanları’nın yoksul ülkelere yardım etmek için gerekli mali kaynakları sağlamanın pratik yollarını tartışmak üzere yakında zamanda bir toplantı düzenleyeceğini bildirdi. Speranza açıklamasında, “Bugün herkes, sağlıkla ilgili acil durumlara yanıt verebilmek için dünyanın her zaman hızlı ve küresel ölçekte hareket etmeye hazır olması gerektiğini anladı. Bildiride güvenli ve etkili aşılar, tedaviler ve testler geliştirme döngüsünü 300 günden 100 güne indirmeyi taahhüt ettik” dedi.

Kovid-19 İstatistikleri

Dünya genelinde koronavirüsten ölen kişi sayısı 4 milyon 574 bin 225’e yükselirken, 221 milyon 133 bin 570 kişi ise virüse yakalandı.  Virüse yakalananların büyük çoğunluğu iyileşti, ancak bazıları haftalar hatta aylar sonra semptomlar yaşamaya devam etti.

Rakamlar, her ülkenin sağlık yetkilileri tarafından yayınlanan günlük raporlara dayanmakta.

WHO, doğrudan veya dolaylı olarak koronavirüsle ilişkili aşırı ölüm oranını dikkate alarak, salgının sonucunun resmi olarak açıklanan sonuçtan iki veya üç kat daha fazla olabileceğini düşünüyor.

Çok sayıda ülkede testlerin yoğunlaşmasına rağmen, daha az ciddi vakaların veya asemptomatik vakaların büyük bir kısmı tespit edilemiyor.

Geçtiğimiz Pazartesi günü dünya genelinde 7 bin 614 ölüm ile 463 bin 457 vaka tespit edildi.

Son raporlara göre günlük ölümün fazla olduğu ülkeler ABD, Rusya ve İran. John Hopkins Üniversitesi verilerine göre, ölüm ve vaka sayısı açısında virüsten en çok etkilenen ülke ABD. Hali hazırda 41 bin 206 bin 672 vakanın bulunduğu ABD’de 669 bin 22 kişi hayatını kaybetti. ABD’yi sırasıyla Hindistan, Brezilya, İngiltere, Rusya, Fransa, Türkiye, Arjantin, İran ve Kolombiya takip ediyor.