ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (Şarku'l Avsat)

Blinken’dan İran’a nükleer anlaşma konusunda uyarı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın (UAEA) raporu sonrasında İran’ın nükleer anlaşmaya dönmesi için fazla zamanı kalmadığı uyarısında bulundu.

Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde Alman mevkidaşı Heiko Maas ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken “Kesin bir tarih veremem. Ancak anlaşmaya dönmenin fayda sağlamayacağı bir noktaya doğru yaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Blinken bu sözleriyle 2015 yılında İran ile uluslararası güçler arasında imzalanan nükleer anlaşmaya atıfta bulundu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, birkaç gün önce yayınladığı raporla İran’ın iş birliği konusundaki eksikliklerini eleştirerek nükleer programı izleme çalışmalarını engellediğini bildirdi. Ajans tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İran, Şubat 2021’den bu yana 2015 yılında Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmada yer alan nükleer taahhütlerini yerine getirmeyi durdurmaya başladı. Nükleer programını İzleme faaliyetleri ciddi şekilde engellendi.”

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da İran tarafının müzakerelere geri dönmek için çok uzun zaman beklediğini söyledi. Maas, Tahran yönetiminin müzakere masasına daha çabuk dönmesini sağlamak için İranlı mevkidaşını aradığını belirtti. Ayrıca Berlin’in yeni İran hükümetinin müzakerelerin şu ana kadar gerçekleşen turlarında alınan sonuçları desteklemeye devam etmesini beklediğini vurguladı.

Şarku’l Avsat