Mahkemede, ön duruşma sırasında sanıklar Şeyh Muhammed (ortada) ve Velid bin Attaş'ı gösteren bir resim

Guantanamo davası hâkimi McCall, duruşmalarda ilerleme görmek istediğini ifade etti

Guantanamo’da11 Eylül saldırıları ile ilgili sanıkların davasına başkanlık eden yeni askeri hâkim Matthew McCall, dün (Çarşamba) yaptığı açıklamada, davayı zorla sona erdirmeye çalışmayacağını, ancak dokuz yıl süren duruşmalardan sonra artık bir ilerleme görmek istediğini ifade etti.

Hava Kuvvetleri Komutanı Matthew McCall, Küba’da bulunan ABD Deniz Üssü’ndeki Askeri Komisyonlar Mahkemesinde “Saldırıların mimarı Halid Şeyh Muhammed ve diğer dört sanığın avukatlarının, mahkemeye, müvekkillerinin CIA tarafından işkence görmeleri nedeniyle usulüne uygun olarak yargılanmadıkları yönündeki iddialarını sunmaları engellenmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Hâkim McCall, El Kaide saldırılarının 20. yıl dönümünden üç gün önce yaptığı konuşmada, şimdiye kadar yedi hâkim tarafından değerlendirilen yargılamada ilerleme kaydetmek istediğini söyledi. McCall, mahkeme salonunda “Bu dava gerçekten çok uzun süreden beri devam ediyor. Bu davayı yargılamak için hiçbir baskı hissetmiyorum. Ancak işleri ilerletmek için artık harekete geçmek istiyorum” dedi.

AFP’nin haberine göre, Kovid-19 salgını nedeniyle 18 aylık bir aradan sonra gerçekleştirilen duruşmaların ikinci gününde, hâkimin sanıklara karşı olası önyargılarının gözden geçirilmesine odaklanıldı.

Halid Şeyh Muhammed’in avukatlarından Gary Sowards, mahkeme hâkimi McCall’a 11 Eylül 2001 saldırılarına kişisel tepkisini, Irak’taki tutukluları sorgulamadaki deneyimini, söz konusu dava ile ilgili konulara ilişkin görüşlerini sordu. Sowards “Bu siyasi bir dava. Çünkü hükümet, nüfuzunu 2006’da Guantanamo’ya gelmeden önce CIA’nın beş sanığa gizlice yaptığı işkenceyi örtbas etmek için kullandı” ifadelerini kullandı.

Sanıklar Halid Şeyh Muhammed, Remzi Bin El-Şibh, Velid Bin Ateş, Ammar El-Beluşi ve Mustafa El-Havsavi, 11 Eylül saldırıları ile ilgili davada terör faaliyetlerinde bulunmak ve 2 bin 976 kişinin ölümüyle suçlanıyorlar.

Sanıkların tamamı, duruşmanın ikinci gününde duruşma salonunda hazır bulundu.

Şarkul Avsat