Aramco, 110 milyar dolarlık doğalgaz projesi için yatırımcılarla görüşüyor

Suudi Aramco, Jafurah’daki gaz sahasını yabancı yatırıma açarak 110 milyar dolarlık fon bulmayı hedefliyor.

Bloomberg’in haberine göre, Aramco potansiyel yatırımcılar ile bölgedeki projeleri fonlamak için hisse satışı ya da tahvil ihracı gerçekleştirmek için danışmanlarla çalışmaya ve potansiyel yatırımcılarla görüşmeye başladı.

Habere göre, müzakereler hala erken aşamada ve Aramco Jafurah’daki projeye finansman sağlamak için başka yollara da başvurabilir. Fakat Jafurah doğalgaz sahasıyla ilgili herhangi bir anlaşma Aramco’nun petrol ve doğalgaz valrıklarıyla ilgili konularda yabancılara yatırım fırsatı tanıdığı nadir örneklerden olabilir.

Suudi Arabistan yönetimi için petrolün ağırlığını azaltma ve doğalgaz üretimini artırmada Jafurah bölgesi büyük önem taşıyor. Sahada yaklaşık 65 trilyon metreküplük bir doğalgaz rezervi bulunurken Aramco’nun 2024 yılında bölgede üretime başlaması bekleniyor.

Aramco, 2019 yılındaki halka arzından beri 75 milyar dolarlık temettü hedefini ve devasa sermaye harcamalarını finanse etmek için yabancı yatırımcılara kapılarını açıyor.

Aramco’dan Hindistan hamlesi

Suudi Aramco, Reliance Industries’in yüzde 20 hissesini 20-25 milyar dolar değerinde Aramco hissesiyle satın almak için ön görüşmeler yapıyordu.

Bloomberg’in haberine göre, eğer anlaşma sağlanırsa dünyanın en büyük petrol üreticisi ve en hızlı petrol tüketici rafinerisi bir araya gelecek ve Aramco’nun 2019 yılındaki halka arzından bu yana ilk hisse anlaşması gerçekleşmiş olacak.

Hindistan ve Suudi Arabistan arasındaki ticaret ve ilişkiler son yıllarda giderek kuvvetlenirken Suudi Arabistan Pakistan’a olan desteğini de giderek azalttı. Anlaşmayla birlikte Suudi Arabistan’ın Hindistan’a olan petrol ihracatının artacağı düşünülürken Hindistan’ın da enerji tedarik güvenliğini sağlayacağı belirtiliyor.

Bloomberg