DEAŞ Musul’da kontrol noktasına saldırdı: 4 ölü

DEAŞ Musul’un güneyinde Haşdi Şabi’ye ait kontrol noktasına saldırdı: 2’si güvenlik güçleri mensubu 4 kişi öldü

Yerel ve güvenlik kaynakları, DEAŞ milislerinin dün (cumartesi) Musul kenti yakınlarındaki bir köye düzenlediği saldırıda 2’si güvenlik güçleri mensubu 4 kişi hayatını kaybetti.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir güvenlik kaynağı, saldırının gece vakti Bağdat’ın 300 kilometre kuzeyindeki Musul kentinin güneyinde bulunan Mahmur ilçesi yakınlarındaki sapa bir köyde meydana geldiğini bildirdi. Saldırı yerinin yakınındaki El-Kayyare Nahiyesi Müdürü Salih el-Cuburi yaptığı açıklamada, “DEAŞ örgütü kalıntıları sabah saat 02.00’ye doğru (GMT 23.00) Haşdi Şabi’ye ait güvenlik kontrol noktasına saldırdı. Bir Haşdi Şabi unsuru, bir Subay ve köy muhtarı ile bir sivil hayatını kaybetti. Hafif silahlar ve havan mermilerinin kullanıldığı saldırıda 7 kişi yaralandı” dedi.

Bu saldırı, DEAŞ’ın beş gün önce Kerkük kentinin güneyine düzenlediği ve 13 polisin hayatını kaybettiği saldırının ardından geldi. Saldırı ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Irak ziyaretinin akabinde gerçekleşti. Macron, ziyareti sırasında DEAŞ örgütünün halen tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu ve radikal unsurlarla mücadelede tedbiri elden bırakmamak gerektiğini vurguladı.

Irak 2017’nin sonlarında DEAŞ’ı 2014’te ele geçirdiği tüm büyük şehirlerden çıkardığını duyurarak, örgüte karşı zafer ilan etti. Örgütün daha önce ele geçirdiği şehirlerde saldırılar önemli ölçüde azaldı. Ancak Iraklı kuvvetler örgütün dağlık ve çöl bölgelerinde uyuyan hücrelerinin takibini sürdürüyor. Örgüt ise zaman zaman askeri noktaları hedef alıyor. Geçen ay başkent Bağdat’ta Şii nüfusun yoğunlukta olduğu Sadr semtinde DEAŞ’ın düzenlediği saldırıda 30 sivil yaşamını yitirdi.

ABD, DEAŞ ile mücadele etmek için Irak’taki uluslararası koalisyon gücüne liderlik ediyor. Koalisyon gücünün asker sayısı 2 bin 500’e ulaşıyor. Ancak Koalisyon yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada, bu yıl sonunda Irak’taki ‘savaş misyonunu’ sonlandırma niyetinde olduğunu bildirdi. 5 Ocak 2020’de uluslararası koalisyon güçlerinin ülkeden çıkmasını öngören yasa tasarısı Irak Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Şarku’l Avsat