Kral Selman Bakanlar Kurulu toplantısına video konferans aracılığıyla başkanlık etti (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Savunma Geliştirme Genel Otoritesi’nin kurulmasını onayladı

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, video konferans aracılığıyla Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün toplandı.

Toplantıda, mali ve idari bağımsızlığa sahip ve başbakana bağlı olacak Savunma Geliştirme Genel Otoritesi’nin kurulması onaylandı.

Savunma Geliştirme Genel Otoritesi, Savunma teknolojileri ve sistemleri ile ilgili araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetlerinin amaçlarının belirlenmesinin yanı sıra strateji ve politikalarının ana hatlarını çizecek.

2030 Vizyonu çerçevesinde Suudi Arabistan, değişen ve hızlanan tehditlere yanıt olarak askeri sektörünü geliştirme, savunma yeteneklerinin güçlendirilmesi ve modernizasyonu dahil ülke çıkarları ve güvenliğinin korunmasının sağlanması, askeri üretimi yerelleşme yüzdesinin yükseltilmesi ve bu çerçevede uluslararası ortaklıkların çeşitlendirilmesi için çalışıyor.

2017 yılında kurulan Suudi Arabistan Askeri Endüstrileri Şirketi (SAMI), askeri sanayi sektörünün geliştirilmesi, Suudi Arabistan’ın savunma yeteneklerini güvence altına almak için dışa bağımlılığının azaltılması ve 10 yıl içinde askeri harcamaların yüzde 50’sinin yerelleştirilmesinden sorumlu.

Bakanlar Kurulu’nda ayrıca İran destekli terörist Husi milislerin Şarkiye, Cizan ve Necran’da sivilleri hedef alma girişiminin ardından Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği’nin BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mesajın içeriğini vurgulandı.

Mesajda, uluslararası topluma Husilere ve onlara silah sağlayan taraflara karşı sorumlulukları üstlenme ve onları Yemen’de kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için uluslararası çabaları baltalayan ve uluslararası güvenlik ile barışı tehdit eden sınır ötesi eylemlerini gerçekleştirme araçlarından yoksun bırakılma çağrısı yapılmıştı.

Toplantıda, Bakanlar Kurulu’na, birçok kardeş ve dost ülke ile ilişkileri güçlendirme ve geliştirme amacıyla son birkaç gün içinde gerçekleştirilen görüşme ve toplantıların içeriği hakkında bilgi verildi.

Bakanlar, Suudi Arabistan’ın Yemen’de barışı yeniden sağlamak için BM ile çalışmaya devam edeceğini bir kez daha vurgulayarak, uluslararası insancıl hukuka uygun olarak, Husi milislerin saldırılarına karşı güvenliği ve vatandaşlarını savunma hakkını saklı tuttuğunu ifade etti.

Enformasyon Bakanı Vekili Dr. Macid el-Kasabi’nin toplantı sonrası Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya yaptığı açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili ülkedeki vaka eğrisindeki düşüşü gösteren en son istatistikleri ve göstergeleri ele aldı.

Şu ana kadar 40 milyon doz aşı yapıldığının altı çizilen toplantıda, virüsten korunmak için herkesin önleyici tedbirlere uyması ve iki doz aşı olmanın önemi bir kez daha vurgulandı.

Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.

Şarku’l Avsat