Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian

Fransa, Avustralya ve ABD’yi ‘yalan söylemek ve ikiyüzlülükle’ suçladı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD, İngiltere ve Avustralya’nın AUKUS anlaşmasını imzalamasının ardından Fransa’nın ABD ve Avustralya’daki büyükelçilerini geri çekmesine değindi.

Le Drian, France 2 televizyonunda katıldığı programda, Avustralya ve ABD’yi ‘yalan söylemek ve ikiyüzlülükle’ suçlarken, İngiltere’nin sürekli çıkarcı davrandığını dile getirdi.

Avustralya’nın Fransa ile imzaladığı denizaltı projesini iptal ederek ABD ile anlaşmasına atıfta bulunan Le Drian, “Yalan, ikiyüzlülük, ciddi bir güven ihlali ve hor görmeyle karşılaştık. Aramızda işler yolunda gitmiyor, bu kriz anlamına geliyor” dedi.

Fransa’nın ABD ve Avustralya’daki büyükelçileri çekme konusu hakkında yorum yapan Le Drian, “Eski ortaklarımıza ciddi bir memnuniyetsizlik, aramızda ciddi bir kriz olduğunu göstermenin bir yoluydu” şeklinde konuştu.

Fransız Bakan, İngiltere’nin Brexit’in ardından sürekli çıkarlarını koruduğunu söyleyerek, bu nedenle Londra büyükelçisini geri çekme ihtimalini dışladı.

AUKUS anlaşması ardından yaşanan krizin NATO’nun yeni strateji konsepti üzerinde etkileri olacağına dikkat çeken Le Drian, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ABD Başkanı Joe Biden ile AUKUS anlaşması hakkında konuşmadığını da sözlerine ekledi.

Öte yandan, NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer Atina’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu anlaşmanın yansımaları veya sonuçları olabilir, ancak şu anda bunun NATO içindeki uyum üzerinde bir etkisi olmasını beklemiyorum” dedi.

Bauer, “Avustralya bir ortak ama NATO’nun bir parçası değil. Ülkeler arasında siyasi açıdan NATO üzerinde etkisi olabilecek birçok anlaşma var” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat