BM biri çocuk 9 kişinin öldürüldüğü Sana katliamı için Husileri kınadı

İran destekli Husi milislerin biri çocuk 9 kişiyi Sana’daki bir meydanda idam etmesi üzerine Husi katliamını kınayan açıklamalar yapıldı.

Husiler tarafından 2018’de 13 yaşındayken gözaltına alınan Abdulaziz adlı çocuk bu süreçte uğradığı işkencelerden dolayı yürüyemez hale geldi. Uydurma bir mahkeme sonrası yanındaki 16 yaşına gelen Abdulaziz adlı çocuk da 8 kişiyle beraber kurşuna dizildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri katliamı şiddetle kınadığını ifade ederken, ABD Büyükelçiliği darbe grubunun eylemlerini barbarlık olarak nitelendirerek durdurulması çağrısında bulundu.

Husi milisleri cumartesi günü Sana’nın merkezindeki Tahrir Meydanı’nda 9 kişiyi idam etti.  Söz konusu kişiler, Nisan 2018’de Yemen’de hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun düzenlediği hava saldırısında Hudeyde şehrindeyken öldürülen Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Sammad’ı öldürmeyi planlamakla suçlandı.

Yemenli insan hakları savunucularına göre grubun yüzlerce silahlı unsuru infaza tanık olmak için toplanırken, gruba muhalif olanları korkutmak amacıyla 9 kişinin infazını gösteren fotoğraf ve videolar yayınlandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Husilerin tutuklandığı sırada reşit olmayan bir kişi de dahil olmak üzere 9 kişiyi idam etmesinden dolayı duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. Guterres açıklamasında, adil yargılamanın gerekliliklerine ve uluslararası hukuk tarafından belirlenen prosedürlere uymayan adli uygulamalardan kaynaklanan eylemleri şiddetle kınadığını ifade etti.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yayınlanan açıklamaya göre Guterres, idam cezasına her koşulda karşı olduğunu vurgulayarak, uluslararası hukukun idam cezasının uygulanması için adil yargılamaya uyulması ve uluslararası hukukun öngördüğü şekilde yargılama standartları da dahil olmak üzere çok sıkı koşullar getirdiğine dikkati çekti. Ayrıca tüm tarafları ve yetkilileri acilen idam cezasının infazının durdurulması için karar almaya çağırdı.

BM Genel Sekreteri, Yemenli tüm tarafları, Yemen halkının meşru taleplerine karşılık verecek şekilde çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmak amacıyla siyasi diyaloğu yeniden canlandırmak için BM ile iyi niyetle ve ön koşulsuz anlaşmaya çağırdı.

ABD’nin Yemen Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Cathy Westley, Husi katliamını kınayarak, Husilerin 9 kişiyi göstermelik bir yargılamanın ardından ve yıllarca süren işkence ve ihlallerin ardından vahşice idam ettiğini belirtti.

Westley, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “İdam edilenlerden biri henüz reşit değildi. Bu vahşi eylem, Husilerin temel insan haklarını hiçe saymasının bir başka örneği. Bu olay, insani yardım malzemeleri ve ticari gıda ithalatı için önemli bir geçiş noktası olan Muha ticari limanına saldırılarından sadece birkaç gün sonra gerçekleşti. Bu barbarlığa son verilmeli” ifadelerini kullandı.

Arap Parlamentosu da Husi terörist milislerin, bu hakların en kutsal ve en yücesi olan yaşam hakkı başta olmak üzere Yemen halkına yönelik insan haklarını ihlal eden eylemlerini kınadı.

Parlamento yaptığı açıklamada, “Hiçbir uluslararası yasayı umursamayan bu terörist milisleri caydırmak için uluslararası dayanışma ve sıkı çalışmaya ihtiyaç olduğunu” vurgulayan Arap Parlamentosu, uluslararası toplumun eylemsizliği, bu darbeci milisleri terör eylemlerine devam etmeye teşvik edeceği uyarısında bulundu.

Ayrıca, tüm uluslararası insan hakları kurumlarına, korkakça işlenen bu terör eylemini kınamaya ve Husi milislerinin korkak terör siciline eklenen bu insanlık suçunun faillerinin yargılanması için de gerekli yasal tedbirleri almaya çağırdı. Yemenli insan hakları savunucuları, Husi milislerin, özellikle casusluk ve meşru hükümeti desteklemekle suçladıktan sonra hapishanelerinde tutuklulara karşı bir dizi idam emri çıkardıkları için başka toplu infazlar gerçekleştirmesinden endişe ediyorlar.

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, önceki açıklamasında, Husilerin katliamını “korkunç bir terör suçu” olarak nitelendirdi. Ayrıca bunun grubun çirkinliğini, kan döktüğünü ve Yemenlilerin yaşamlarını umursamadığını ortaya koyduğunu söyledi.

Yemenli Bakan açıklamasında, “Terörist Husi milislerinin kontrolü altındaki bölgelerde sivillere karşı işlediği ve sonuncusu 9 sivilin soğukkanlılıkla öldürülmesi olan korkunç suçlar ve ihlaller, zamanaşımına tabi olmayacak ve cezasız kalmayacak. Bu eylemlere karışan tüm milis liderleri ve unsurları yakında hesap verecek” ifadelerini kullandı.