BM Koordinatörü Wennesland’den Gazze’de ateşkese devam çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, dün Hamas yetkilileriyle yaptığı görüşmede Gazze Şeridi’ndeki ateşkes ve insani durumu ele aldı.

En son 21 Haziran’da Gazze’yi ziyaret ederek Hamas’ın Gazze Şeridi Sorumlusu Yahya Sinvar ile toplantı yapan Wennesland, dün birkaç saat süren ziyaret için Beyt Hanun (Erze) Sınır Kapısı’nı kullanarak Gazze’ye geldi.

Görüşmeleri takip eden yerel bir kaynak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Wennesland’in Hamas yetkilileriyle ateşkes ve Katar hibesinin sağlanması ve ekonomik projelerin ilerletilmesi konusunda görüşme yaptığını belirtti. Kaynak, BM yetkilisinin Gazze Şeridi’ndeki sükunet çabalarını ilerletme, Katar fonlarının dağıtımını sürdürme fırsatı, takas anlaşmasını tamamlamak ve bölgede gerçek bir yeniden yapılanma sürecini başlatmak için sakinliği korumayı talep ettiğini kaydetti.

BM, Gazze’deki sükunetin istikrara kavuşturulmasında önemli bir rol oynadı ve aylarca süren müzakerelerin ardından binlerce yoksul aileye nakit yardımın dağıtımını denetledi. Uluslararası örgüt, geçtiğimiz hafta Katar tarafından finanse edilen ve yaklaşık 100 bin Gazzeliye fayda sağlayan bir program kapsamında fon dağıtmaya başladı. Katar, Hamas ile İsrail arasındaki 2014 savaşından bu yana, sükuneti korumaya yardımcı olan bir anlaşmanın parçası olarak Gazze Şeridi’ne yüz milyonlarca dolar hibe etti. BM, İsrail’in, Filistin Yönetimi’nin fonların dağıtımını denetleyen otorite olmasını şart koşmasından sonra Katar fonları hattına dahil oldu. Ancak Filistin yönetimi, uluslararası kovuşturmadan endişe etti ve Hamas hükümetine maaş verilmesi de dahil olmak üzere fonların dağıtımına katılmayı reddetti. Katar ve Birleşmiş Milletler tarafından koordine edilen, İsrail tarafından onaylanan revize fonlama planına göre, fonlar Gazze Şeridi’ndeki 700’den fazla dağıtım noktasından kanalize edilecek.

BM yetkilisi dünkü ziyareti sırasında Gazze’deki birkaç projeyi inceledi. Hamas, mevcut sakinliğin devam etmesiyle yeniden inşa planını ilerletmeyi umuyor, ancak İsrail’in bir takas anlaşmasını tamamlamadan bunu kabul etmesi beklenmiyor.

Hamas tarafından yönetilen Gazze Şeridi’ndeki Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Naci Sarhan, Gazze Şeridi’nin yeniden inşası sürecinin fiilen başladığını ve vatandaşlardan gerekli planları yetkili makamlara sunarak bağışçılara göndermelerinin istendiğini ifade etti. Sarhan, önceliğin yıkılan evlerin yeniden inşası ve yol kavşaklarının onarımı olacağını ifade ederek, Gazzey2 yönelik son saldırılardan bin 500 konutun tamamen yıkıldığını, 880 binanın ise kısmen yıkıldığına değindi. 650 ev ise hafif hasar gördü.

Gazze’nin 3 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu söylen Sarhan, 1 milyar doların saldırılar ve önceki hasarların yeniden inşası için, 2 milyar doların ise yeniden canlandırmak ve hayatı normale döndürmek için olduğunu kaydetti.

İsrail son zamanlarda inşaat malzemelerinin Gazze’ye girişine yönelik bazı kısıtlamaları kaldırdı, ancak diğer birçok malzemenin bölgeye girişi için kendisi ile koordinasyon talep etti.

Şarkul Avsat