Sisi, orduyu Sina Yarımadası'nda faaliyet gösteren şirketlerin güvenliğini sağlamaya çağırdı (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Sisi’den orduya Sina’daki şirketleri koruyun çağrısı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, dün video konferans aracılığıyla Sina’da çok sayıda kalkınma projesinin açılışında yaptığı açıklamada orduya Sina Yarımadası’nda faaliyet gösteren şirketleri güvence altına alma çağrısında bulundu. ‘Şer grupları’ olarak nitelendirdiği grupların, oradaki kalkınma projelerini engelleme girişimlerine karşı uyarıda bulundu.

Geçtiğimiz yıllarda Sina’nın kuzeyi ve merkezi kendilerine ‘Sina Eyaleti’ adını veren DEAŞ’ın Mısır kolu da dahil olmak üzere silahlı grupların yayılmasına tanık oldu. Bu gruplar, 2013 yılının Temmuz ayında eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinden sonra saldırılarını yoğunlaştırdı. Fakat Mısır Ordusu ve polis güçleri 2018 yılının Şubat ayında başlattığı kapsamlı bir kampanya, bu saldırılarda gözle görülür bir azalma sağlamayı ve bu grupların ana unsurlarını ortadan kaldırmayı başardı.

Sisi dün İsmailiyye- Avca (el-Avja) karayolunun ikinci etabı, Şehit Ahmed Hamdi eş-Şimali Tüneli ve Cenevre Köprüsü’nün açılışı için start sinyalini verdi. Cumhurbaşkanı, “Mısır Devleti, ister Sina’da ister ülkenin geri kalanında olsun, yol ağıyla ilgileniyor” dedi. Ayrıca inşa edilen yolların boyutunun kararlaştırılandan çok daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Abdulfettah Sisi, yaptığı konuşmada, “Sina’daki yol ağı, ister kentsel, ister turizm veya tarımsal kalkınma için olsun, iki yıl içinde tamamlanacak. İyileştirilmiş, trafik sorunu çözülmüş veya yeni projelerden oluşan 3 bin 500 kilometreden fazla yoldan bahsediyoruz” ifadelerini kulandı.

Mısır Cumhurbaşkanı, tarımla ilgili olarak ise birkaç gün içinde açılacak olan Bahr el-Bakar tesisinin, günde yaklaşık 5,6 milyon metreküp olduğu tahmin edilen suyu Sina’ya üçlü arıtılmış su getireceğini, bu durumun da 500 bin dönüme kadar geniş bir tarım arazisi alanı ekleyeceğini belirtti.

Sisi, silahlı kuvvetlere, çalışmaları sırasında şirketleri, ‘şer gruplarından’ koruma talimatı verdi. Projenin bu bölgeye modern gelişmiş sistemlerle yarım milyon dönümden fazla istikrarlı tarım ve buna bağlı olarak nüfus varlığı ve iş olanakları eklemeyi hedeflediğini belirtti. Bunu, devletin bu projeleri güçlü bir şekilde güvence altına alacağını şer grupları çok iyi bilsinler diye söylediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Sisi, “Bazıları yol ve köprüler inşa ederken abarttığımızı düşünebilir. Ancak Mısır Devleti, ülkenin nüfuslu bölgesinde insanlar, mallar ve işler için hareket kolaylığına sahip olmalı” dedi. Farafra, Tuşka (Toshka) ve Şark el-Uveynat (Sharq El Owainat) bölgelerinde bu yıl sonunda bin 70 kilometrelik yolun açılışının yapılacağına dikkat çekti. Sisi ayrıca “Devletin yollar ve köprüler inşa etme ilgisi, Mısır topraklarında kalkınma için gerçek temeller atmayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı. Tamamlanan iş hacminin çok büyük, eşi görülmemiş olduğunu ve geriye kalanın çok fazla olmadığını vurguladı. Yeni yol projelerinin ulusal karayolu ağının 12 bin kilometreye çıkarılmasına ve ayrıca iyileştirilmekte olan yollara katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi. Kalkınma alanlarının ihtiyaç duyması halinde eksenler derhal hayata geçirileceğini vurguladı.

Şarku’l Avsat