Dera’da rejimin kontrolündeki Panorama kavşağındaki yol açılıyor (Dera 24)

Suriye: Yolların yeniden açılmaya başladığı Dera’da 2 bin 300 kişi uzlaşma anlaşmasına katıldı

Bölgenin önde gelenleri ile Rus heyetleri Suriye’nin güneyindeki ateşkesi güçlendirmek için toplantı düzenledi.

Dera’nın batısında yıllardır ilk defa toprak bariyerler kaldırılıp yollar açılırken, Dera’nın batı kırsalındaki Tafas kentinde Merkez Müzakere Komitesi üyeleri, Dera Valisi Mervan Şerbek, İl Emniyet Müdürü, Rusya’nın Suriye’nin güneyindeki uzlaşılarından sorumlu subayı ve bölgenin önde gelenleri bir araya geldi. Görüşmede Rusya’nın Suriye’nin güneyindeki Dera’nın batı kırsalında yeni bölgeler için sunduğu yol haritasının uygulanmaya başlanmasının ardından bölgede meydana gelen gelişmeler ele alındı.

Yerel kaynaklar, Merkez Müzakere Komitesi’nin bir üyesinin pazartesi günü Dera’da rejime bağlı Güvenlik Komitesi üyeleri ile Rus askeri polislerin önünde Suriye rejiminin bir subayını tehdit ettiğini bildirdi. Kaynaklara göre söz konusu subay, Yermuk Havzası bölgesindeki Mesakin Celin kavşağında bulunan 4’lü kontrol noktasından sorumlu.

Merkez Müzakere Komitesi’nden bir üye Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Muhalif grupların eski bir komutanı ve Dera’nın batısındaki Merkez Müzakere Komitesi’nin bir üyesi olan Ebu Mürşid El-Berdan, bir Rus subayı Suriye Güvenlik Komitesi’nden bir subay ile Mesakin Celin 4’lü kontrol noktasına doğru yola çıktılar. Bu kontrol noktası, bölgedeki vatandaşların, kontrol noktasının sorumlu subayı ve unsurlarının davranışlarından dolayı yaptığı şikayetler nedeniyle kötü bir üne sahip. Heyet kontrol noktasına ulaştığında, oradan sorumlu subay ve unsurları hazır bekliyorlardı. Sorumlu subay orada bulunanlara hitaben ‘herkesi bana saygı duymak zorunda bırakacağım’ diye bağırmaya başladı. Bunun üzerine Berdan, subaya cevaben ‘Saygılı ol ki başkalarından da saygı gör. Bu barbarlıkla yolunu kaybetmişsin. Zira misafire ikramda bulunulur, düşman ise küçümsenir. Bu kontrol noktasında daha önce 100’ün üzerinde DEAŞ’lı öldürdük. O zamanlar Yermuk Havzası’nda bulunuyorlardı. Dera halkını küçük düşürme girişimi durmaz ve devam ederse o öldürdüklerimize bir kişi daha eklemeye hazırız’ ifadelerini kullandı” dedi.

Kontrol noktasından sorumlu subayın sözleri, orada bulunan rejime bağlı Güvenlik Komitesi’nin subayı ile Rus subayını kızdırdı. Bunun üzerine iki subay, kontrol noktasından sorumlu subay ile unsurlarına orayı tahliye etmesini talep etti. Sorumlu subay ise bunun üzerine kendisine bağlı unsurlara silahlarını, rejim subayı ve Rus askeri polisler ve Merkez Müzakere Komitesi üyesi de dahil olmak üzere orada bulunanlara doğrultma emri verdi. Gelen heyet bunun üzerine geri çekildi. Kontrol noktasından sorumlu subay tutuklandı ve kontrol noktasındaki tüm unsurlar görevden alınarak yerlerine yenileri gönderildi.

Bu gelişmeler, Dera halkının kontrol noktasının provokatif uygulamalarını ve yoldan geçenlerden yüksek ücretler almasını şikayet etmesi üzerine geldi. Zira kontrol noktasındaki unsurlar, sebze taşıyan araç ve kamyonlardan 5 bin Suriye lirası, yoldan geçen vatandaşlardan ise kişi başına 500 Suriye lirası alıyordu. Buna ek olarak oradaki görevliler vatandaşa hakaret ediyordu.

Mesakin Celin kontrol noktası, bu olaydan sonraki günün sabahında şiddetli silahlı çatışmalara sahne oldu. Aktivistler, kontrol noktasının eski sorumlu subayı ile unsurlarının kovulması üzerine rejimin Askeri Güvenlik Birimi, Hava İstihbarat Birimi ve 5. Tümen grupları arasında silahlı çatışmaların yaşandığını bildirdi.

Dera’daki aktivistlere göre, rejimin Güvenlik Komitesi, Merkez Müzakere Komitesi’ne kentte imzalanan anlaşmanın maddelerinin uygulanmasını tamamlayacağını ve Dera el-Beled Mahallesi, Es-Sed Yolu ve Kamp mahalleleri başta olmak üzere bütün mahallelerin arasındaki kontrol noktalarını ve bariyerleri kaldıracağını, Dera kent merkezi ile Dera Devlet Hastanesi yolunu açacağını ve rejimin kentte kontrol ettiği bölgelerde kontrol noktalarına yakın evlerde konuşlanan Suriye ordusu unsurlarını tahliye edeceğini bildirdi.

Rejim tarafı, daha önce şehir merkezinde motosiklet kullanımının yasaklanmasından dolayı merkezde motosiklet kullanılmamasını talep ederek, buna karşı gelenlerin ise sorumluluğunu üstleneceğini belirtti.

Aynı zamanda Suriye rejim güçleri, Dera’da rejimin kontrol ettiği bölgedeki Panorama yol kavşağını tekrar trafiğe açtı. Bu yol Dera’nın batı kırsalına açılıyor. Rejim güçleri, yıllar önce yolun çevresine kurduğu ve sivil geçişleri engellediği toprak bariyerleri de kaldırdı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Rusya’nın garantörlüğündeki anlaşmanın uygulanmaya başlamasının üzerinden 17 gün geçtiğine işaret ederek, bu süreçte daha önce zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmediği için haklarında yakalama kararı çıkarılan bazı siviller ile yerel gruplara bağlı savaşçılardan 2 bin 300 kişinin uzlaşma anlaşmalarına katıldığını kaydetti. Gözlemevi’ne göre rejim güçlerinin son günlerde bölgede konuşlanma çalışmaları kapsamında, Dera el-Beled’de Bihar bölgesi, El-Ömeri Camii çevresi, El-Abbasiye bölgesi, şelaleler yöresi, Musallah, Kubbe ve Şebibe bölgeleri ile El-Kaziye çevresinde bulunan toplam 8 noktada rejimin 13 yeni mevzi oluşturduğunu, Tafas kentinde 3 askeri nokta kurduğunu, El-Muzeyreb beldesindeki El-Miğfer El-Kadim Apartmanı’na rejim güçlerinin konuşlandığını, Mesakin Celin kavşağına yeni bir kontrol noktası kurulduğu belirtildi.