Abkayk, ‘Global Lighthouse Network’ listesine eklenen üçüncü Saudi Aramco tesisi oldu

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Suudi Aramco’nun Abkayk (Abqaiq) petrol tesisini ‘Global Lighthouse Network’ listesine ekledi.

Böylece Abkayk petrol tesisi, Dördüncü Sanayi Devrimi (4IR) teknolojilerinin uygulanmasında dünya lideri üretim tesislerini içeren Suudi Aramco’nun WEF tarafından tanınarak bu listeye eklenen üçüncü tesisi oldu.

Suudi Aramco’nun Uthmaniyah doğalgaz tesisi ve Khurais petrol kompleksi, daha önce WEF tarafından söz konusu listeye dahil edilmişti.

Global Lighthouse Network statüsü, fabrikaları, değer zincirlerini ve iş modellerini dönüştürmek için 4IR teknolojilerinde liderlik gösteren projelere veriliyor.

Abkayk, listede yer alan 21 tesisten biri olurken, Suudi Aramco listede tek büyük enerji şirketi olarak bulunuyor.

Saudi Aramco Dijital Dönüşüm Başkan Yardımcısı Nabil en-Naim elde edilen başarının ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Dördüncü Sanayi Devrimi’nin ileri teknolojilerini benimseme ve uygulamadaki başarımızın ardından, Dünya Ekonomik Forumu tarafından üçüncü kez onurlandırılmaktan mutluluk duyuyoruz. Üç önemli tesisimizin Global Lighthouse Network’e üç yıldan daha kısa sürede eklenmesi dijital dönüşüm programımıza verdiğimiz önemin ve ilerleme hızının bir kanıtıdır. Yapay Zeka, Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IioT) gibi 4IR çözümlerinin geniş ölçekli kullanımına öncülük ederek, otomasyon ve robotik gibi küresel endüstri için yeni kriterler belirliyoruz. Bu süreçte maliyet, verimlilik, ürün kalitesi, enerji tüketimi ve çevresel performansta önemli iyileştirmeler elde ediyoruz.”

Saudi Aramco faaliyetlerinin temel direği olan Abkayk tesisi, Arap hafif ham petrolü, doğalgaz kondensatı ve sıvılaştırılmış doğalgaz üretiyor. Tesis, küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 5’ini sağlıyor.

Şarkul Avsat