Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Macron: Avrupalılar ABD’ye karşı saf olmayı bırakmalı

“Kendimizi savunacak güce sahip olduğumuzu göstermeliyiz”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugün yaptığı açıklamada, Avrupalıların saf olmayı bırakması ve ABD’nin Çin ile rekabetine odaklanan yeni stratejik seçimlerinden dersler alması gerektiğini söyledi.

Macron, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Avustralya’nın ABD ve İngiltere ile yaptığı AUKUS anlaşmasının ardından Fransa’dan denizaltı satın alma sözleşmesini feshetmesine ilişkin yorumda bulundu.

Fransız lider, “Avrupalılar saf olmayı bırakmalı. Zaman zaman duruşlarını sertleştiren güçlerin baskısı altında olduğumuzda, tepki vermeli ve kendimizi savunacak güce ve kapasiteye sahip olduğumuzu göstermeliyiz” dedi.

Macron, Avrupa’nın kendi savunma yeteneklerini geliştirmesi ve ABD’ye olan bağımlılığını azaltması gerektiğini sürekli vurguluyor.

Öte yandan Macron, Yunanistan’ın Fransa’dan üç fırkateyn alacağını duyurdu.

Macron’un Elysee Sarayı’nda Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yaptığı görüşmenin ardından üç fırkateyn siparişi için bir askeri anlaşma imzalandı.

Fransız Cumhurbaşkanı, Miçotakis ile yaptığı ortak basın toplantısında, söz konusu anlaşmanın iki ülke arasındaki güvenin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat