ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley

ABD ordusu Afganistan’daki savaşı ‘kaybettiklerini’ kabul etti

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, ABD’nin Afganistan’dan tamamen çekilmesi konusunda Senato’nun Silahlı Hizmetler Komitesi’ne verdiği ifadede, ABD’nin Afganistan’daki 20 yıllık savaşı kaybettiğini itiraf etti.

Milley, “Afganistan’daki savaşın, Kabil’de Taliban iktidardayken, istediğimiz şartlarda sona ermediği hepimiz için açıktır” dedi.

Ülkesinin kaybedilen bir savaş verdiğini söyleyen Milley, bu ‘stratejik başarısızlığın’ uzun zaman öncesine dayanan bir dizi stratejik kararın sonucu olduğuna dikkati çekti.

Milley, 2001 yılında ABD’nin Afganistan’ı işgalinden hemen sonra El Kaide lideri Usame bin Ladin’i yakalamak veya öldürmek için kaçırılan fırsatları sıraladı.

ABD’nin 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından başlayan misilleme amaçlı askeri operasyonu, Taliban’ın yeniden iktidara dönmesini önlemek için Afganistan’ı yeniden inşa etmeye yönelik devasa bir projeye dönüştü.

Ancak Afgan ordusu ve hükümetinin çöküşü, ABD ordusu ve onunla işbirliği yapan Afgan sivillerin tahliyesini hızlandırdı.

Tahliye sürecinin son günlerinde Kabil Havaalanı çevresinde DEAŞ’ın üstlendiği intihar saldırısı meydana geldi.

Pentagon liderleri, salı günü Senato önünde, Şubat 2020’de eski Başkan Donald Trump yönetimi ile Taliban arasında varılan bir anlaşmanın ardından Afgan ordusunun yaşadığı hayal kırıklığını hafife aldıklarını kabul etti.

Şarku’l Avsat