Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (sağda) ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi dün Riyad'da düzenlenen basın toplantısında

Suudi Arabistan, İran görüşmelerini istikşafi olarak değerlendirdi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, geçen Eylül ayında İran ile dördüncü tur müzakerelerin gerçekleştiğini ve bu görüşmelerin henüz istikşafi aşamada olduğunu belirterek, Husilerin askeri çözüm seçeneği konusunda uyarıda bulundu.

Prens Ferhan, dün (Pazar) Riyad’da Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile düzenlediği basın toplantısında, Şarku’l Avsat’ın önceki istişare turlarında İran tarafının ciddiyeti hakkındaki sorusuna cevaben, görüşmelerin askıya alınan sorunların çözümü için bir temel oluşturmasını umduğunu dile getirdi.

Bakan Ferhan açıklamasında, “Dördüncü tur müzakereler 21 Eylül’de gerçekleşti ancak müzakereler henüz istikşafi aşamada. İki taraf arasında askıya alınan sorunları çözmek için bir temel oluşturacağını umuyoruz. Biz bunu başarmak için çabalayacak ve çalışacağız” dedi.

Suudi Bakan, Yemen’deki duruma ilişkin yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Yemen’de ateşkesi sağlamak amacıyla ABD ile kapsamlı bir diyalog içinde ve önceliğin bunu başarmak olduğunu belirtti. Bunun için tek yolun Husilerin, Marib ve Krallık’a yönelik saldırılarını durdurması olduğunu vurgulayan Ferhan, Yemen’de ateşkesi engelleyecek hiçbir şey olmadığına dikkati çekerek, “Sana Havaalanı tüm uçuşlara açık. Aynı zamanda Hudeyde limanı da ticari gemilere açık. Ateşkesi hiçbir şey engelleyemez” diye konuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Şarku’l Avsat’ın bir sorusuna cevaben, AB’nin Körfez’in nükleer güvenlik konusundaki endişelerini ve Ortadoğu’da ve dünyada güvenliği sağlamanın önemini anladığını ifade etti. Borrell açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Müzakerelerin yakında yeniden başlayacağını umuyorum. New York’ta İran Dışişleri Bakanı ile görüştüm, cevabı olumluydu ancak belirli bir tarih vermedi. İran’ın zamana ihtiyacı olduğunu anladım, ancak anlaşmaya katılanlar gecikme yaşanmasından endişe ediyor. Bu fırsattan yararlanmalı ve İranlıların hızla geri dönüşünü sağlamalıyız.”

“Müzakerelerin özellikle Suudi Arabistan ve bölge için önemini anlıyorum ve endişelerinizi de anlıyorum. Bu sadece sizin güvenliğiniz için değil, Ortadoğu, Avrupa ve dünyanın güvenliği için çok önemli. Bölge, uluslararası toplum ile İran arasındaki müzakerelerde doğrudan ortak değil. 3’ü Avrupa ülkesi olmak üzere belirli sayıda ülke İran’ı bir tarafta, uluslararası toplumu diğer tarafta toplamaya çalışıyor. Suudi Arabistan ve bölge ülkeleri bu müzakerelere doğrudan ortak değillerse kaygılanmak için nedenleri vardır. Biz de bunlarla ilgileniyoruz.”

AB’nin Suudi Arabistan ile enerji alanında diyaloğundan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Borrell, “Suudi Arabistan ile enerji alanında diyaloğu başlatmaktan mutluluk duyuyorum. Bu konularda Körfez’e ve bölgeye liderlik etmeli. Birlikte İklim değişikliğinde fark yaratabiliriz” diye konuştu.

Josep Borrell, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmeye ve KİK ülkeleriyle işbirliğine de değinerek, “İki blok arasındaki iş birliğimizi güçlendirme olanaklarını görüştük. KİK ile 6 yıldır müzakerelerde bulunmadık. Bu değişmesi gereken bir şey. Bir serbest ticaret anlaşması ve Körfez ile görüşmek için müzakereleri sürdürmeye hazırız. Bu iş birliği, aramızdaki güçlü ikili ilişkilerin yanı sıra bölgelerimize ve halklarımıza fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

İran destekli Husi grubunun Suudi topraklarına düzenlediği saldırıları kınayan Borrell, “Suudi Arabistan’ın, Husiler tarafından Yemen’den fırlatılan balistik füze saldırılarından dolayı sıkıntı çektiğinin farkındayız ve onları kimin tedarik ettiğini biliyoruz. Husiler’in sorunu çözmenin yolunun bu olmadığını, savaşın askeri bir çözüm ile değil, müzakerelerle bitmesi gerektiğini anlaması için tüm diplomatik ve siyasi çabaları gösteriyoruz. Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bu davranışlar tüm uluslararası normlara ve yasalara aykırıdır” dedi.

Suudi Arabistan ve AB arasında işbirliği anlaşması

Öte yandan Prens Faysal bin Ferhan, Borrell ile Riyad’daki görüşmesinin ardından, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği’ndeki Avrupa Dış İlişkiler Servisi arasında tüm alanlarda ortak iş birliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunacak bir işbirliği anlaşması imzalandığını duyurdu.

Suudi Bakan, ülkesinin AB ile ilişkilerinin derin ve tarihi olduğunu ve yarım asrı aşkın bir süredir devam ettiğini vurguladı. İki taraf arasındaki ekonomik ilişkilere de dikkati çeken Bakan, “AB, Suudi Arabistan’ın ikinci en büyük ticaret ortağıdır. Suudi Arabistan ile AB arasındaki ticaret alışverişi hacmi 2020’de 40 milyar euroyu aştı” dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan ile AB arasında 27 Eylül’de gerçekleştirilen insan hakları ortak diyaloğunun ilk oturumunun düzenlenmesini ve olumlu sonuçlarını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi. Bakan Ferhan, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu kapsamında elde ettiği fırsatlar hakkında da bilgi verdi. Bu çerçevede, küresel kalkınma ve çevresel hedeflere ulaşmak için çalışan Yeşil Suudi Arabistan ve Yeşil Ortadoğu girişimleri ele alındı.

Bakan ayrıca, Borrell ile İran ve 5+1 ülkeleri arasında Viyana’da gerçekleşen nükleer müzakere dosyasına ilişkin görüştüğünü belirterek, Suudi Arabistan’ın İran’ın nükleer silah edinmesini önlemeye yönelik uluslararası çabaları destekleme konusundaki tutumunu vurguladı. Aynı zamanda, İran’ın barışçıl nükleer programıyla çelişen ihlalleri konusundaki derin endişesini dile getirdi.

Faysal bin Ferhan Le Drian ile görüştü

Suudi Dışişleri Bakanı dün Riyad’da Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile bir araya geldi. Toplantıda Suudi-Fransız ilişkilerinin öne çıkan yönleri ve iki dost ülkenin çıkarlarına dönük olarak çeşitli alanlarda ilişkileri geliştirmenin yolları ele alındı. İki taraf, ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

Adil el-Cubeyr de Borrell görüşmesi

Öte yandan, Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr de Borrell ile dün Riyad’da bir araya geldi. Görüşmede Suudi Arabistan ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler ve bunları her düzeyde geliştirmenin yolları ele alındı. Ayrıca, ortak öneme sahip öne çıkan bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Bakan Cubeyr de dün Riyad’da Fransa Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi. Toplantıda, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve bunları her düzeyde geliştirmenin yolları ele alınırken, ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Şarkul Avsat