İsveç ve Danimarka’nın ardından Finlandiya da Moderna aşısının kullanımını sınırladı

Finlandiya sağlık enstitüsünün müdürü Mika Salminen, Finlandiya’nın 1991 ve sonrasında doğan erkeklere Moderna yerine Pfizer’ın aşısını uygulayacağını söyledi. Finlandiya’da, 12 yaş ve üstü kişiler aşı olabiliyor.

Salminen, “Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka’yı kapsayan bir İskandinav araştırması, Moderna Spikevax aşısını yaptıran 30 yaşın altındaki erkeklerde miyokardit riskinin diğerlerinden biraz daha yüksek olduğunu gösterdi” dedi.

İsveçli ve Danimarkalı sağlık yetkilileri, dün aynı araştırmayı kaynak göstererek, tüm genç yetişkinler ve çocuklar için Moderna aşısının kullanımını durduracaklarını açıkladılar.

Norveçli sağlık yetkilileri dün, 30 yaşın altındaki erkeklerin Pfizer aşısını tercih etmeleri yönündeki tavsiyesini yineledi.

Finlandiya sağlık enstitüsü, henüz yayınlanmamış olan araştırmanın birkaç hafta içinde yayınlanacağını ve ön verilerin daha detaylı değerlendirilmesi için Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) gönderildiğini açıkladı.

EMA’nın güvenlik komitesi Temmuz ayında bu tür iltihap kaynaklı kalp rahatsızlıklarının Spikevax veya Pfizer/BioNTech Comirnaty aşısı yapıldıktan sonra çok nadir vakalarda ve daha çok ikinci dozdan sonra genç erkeklerde meydana gelebileceği sonucuna vardı.

Ancak ABD ve AB’deki düzenleyiciler ile Dünya Sağlık Örgütü, Moderna ve Pfizer-BioNTech tarafından Kovid-19 ile mücadelede kullanılan mRNA teknolojisine dayalı aşıların faydalarının risklerinden daha ağır basmaya devam ettiğini vurguladı.

Moderna sözcüsü dün geç saatlerde şirketin, İsveçli ve Danimarkalı düzenleyicilerin kararlarından haberdar olduğunu belirterek, “Bunlar tipik olarak hafif vakalardır ve bireyler standart tedavi ve istirahatten sonra kısa sürede iyileşme eğilimindedir. Kovid-19’a yakalananlar için miyokardit riski önemli ölçüde artar ve aşı bundan korunmanın en iyi yoludur” dedi.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza ise yaptığı açıklamada, İtalya’nın Moderna aşısını askıya almayı planlamadığını ve Avrupa ülkelerinin daha iyi koordine olabilmek için işbirliği içinde çalışması gerektiğini söyledi.

Speranza, “Referans kuruluşumuz olan ve bu konuyla ilgili çok net değerlendirmelerde bulunan EMA başta olmak üzere, uluslararası otoritelere güvenmek zorundayız” dedi.

Moderna, Afrika’da bir mRNA aşı fabrikası açmayı planlıyor

Öte yandan Afrika’da üretim yapılması konusunda ilaç endüstrisi üzerinde baskı artarken, Moderna, Kovid-19 aşısı da dahil olmak üzere Afrika’da her yıl 500 milyon doz mRNA aşısı üretecek bir fabrika kurmak için yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor.

Moderna tarafından sunulan öneride tesisin ayrıca şişeleme ve paketleme işlemlerini de içereceği belirtildi. Şirket, yakında ülke ve yer belirleme sürecine başlayacağını açıkladı.

Moderna CEO’su Stephane Bancel bugün yaptığı açıklamada, “Kovid-19 aşımızın yanı sıra mRNA aşı portföyümüzdeki ek ürünleri de bu tesiste üretmeyi bekliyoruz” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Moderna ve Pfizer-BioNTech’i Afrika’da bir teknoloji transfer merkezi açma planı için işbirliği yapmaya ikna etmeye çalışıyor.

Üst düzey bir WHO yetkilisi geçen ay Reuters’a Moderna ile müzakerelerde önemli bir ilerleme kaydedilmediğini söylemişti.

İsveç ve Danimarka’nın ardından Finlandiya’nın da nadir olarak görülen kardiyovasküler yan etkilerin olasılığı ile ilgili raporların ardından Moderna aşısının genç yaş gruplarında kullanımını durdurmasının ardından şirket hisseler dün New York borsasında yüzde 9 değer kaybetti.

Independent Türkçe