ABD eski Başkanı Donald Trump

Trump, eski danışmanlarının Kongre baskını soruşturmasında ifade vermesini engellemeye çalışıyor

ABD eski Başkanı Donald Trump’ın, dört eski danışmanından 6 Ocak’ta destekçileri tarafından Kongre binasına düzenlenen saldırıyı soruşturan meclis komitesiyle işbirliği yapmaktan kaçınmalarını istediği bildirildi.

Kongre binasına düzenlenen baskını soruşturmak üzere Temsilciler Meclisi bünyesinde oluşturulan komite, Trump yönetiminden Beyaz Saray eski Özel Kalem Müdürü Mark Meadows, Savunma Bakanlığı eski yetkilisi Kash Patel, Beyaz Saray eski danışmanı Steve Bannon ve eski sosyal medya yöneticisi Dan Scavino’yu ifade vermeye çağırmıştı.

Washington Post ve Politico’nun haberine göre, Trump’ın avukatları, söz konusu 4 eski yetkiliye komitenin çağrısına cevap vermemelerini tavsiye eden bir mektup gönderdi.

Trump’ın avukatları söz konusu mektupta, Trump’ın kendileriyle iletişimi ve ilgili belgelerin yürütme hükümleri ve avukat-müvekkil ilişkilerinin gizliliğiyle korunduğunu vurgulayarak, kamuya açıklanmaması gerektiğini savundu.

Başkan Joe Biden yönetimi, soruşturmanın sorunsuz yürütülmesine yardımcı olmak için Trump dönemine ait belgelerin gizliliğini kısmen kaldıracağını bildirdi.

Ancak Trump’ın danışmanlarının ifade vermesini engelleme girişimi, komiteyi mahkeme celplerini uygulamak için yasal işlem başlatmaya sevk edebilir ve bu da soruşturmayı yavaşlatabilir.

Soruşturma komitesinin üyesi olan Demokrat Adam Schiff, Twitter’da tanıkların ifade vermeyi reddetmesi halinde cezai kovuşturma ile karşı karşıya kalacakları konusunda uyararak, “ABD’liler konuyla ilgili cevapları hak ediyor. Bunu aldıklarından emin olacağız” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat