Suudi Arabistan’da benimsenen tüm sağlık prosedürlerine, önlemlere ve protokollere uyulması gerektiğini vurgulandı (SPA)

Umre ziyaretler için tam aşı şartı uygulaması başlıyor

Ülke içi uçuşlarda da iki doz aşı şartı

Suudi Arabistan bugün (Pazar) iç hat uçuşlarında yolculara yönelik yeni güncellemeler uygulamaya başlayarak, yolcuların uçağa binmeden önce yeni tip koronavirüs (Kovid-19) karşıtı iki doz aşı olmuş olma zorunluluğu getirildi. Aynı zamanda umre yapma, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’de namaz kılma ve ziyaret izinleri de iki doz aşı olan kişilerle sınırlandı.

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, özel uçaklar da dahil olmak üzere havalimanlarında faaliyet gösteren tüm ulusal taşıyıcılara, bugün itibari ile yolculara uçağa binmeden önce iki doz aşı olmuş olmaları şartı uygulanmasına yönelik bir genelge yayınladı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, yeni prosedürlerin Tevekkalna uygulanmasında aşıdan istisna tutulduğu görülen kişilere uygulanmayacağını ancak Krallıkta kabul edilen tüm ihtiyati prosedürlere, önleyici tedbirlere ve protokollere uymaları gerektiğini, önlemleri ihlal eden kişiler hakkında yasal işlem yapılacağını ve ortaya çıkan sorumlulukların ihlalde bulunan kişilere ait olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı yaptığı açıklamada, 10 Ekim saat 06.00 itibaren umre yapma ve ibadet etme veya ziyaretlerin sadece Kovid-19 aşısından iki doz olanlar ve aşıdan istisna tutulan kişilerle sınırlı olmasına yönelik uygulamanın başlayacağını açıkladı. Bakanlık dün yaptığı açıklamada umre yapma, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’de namaz kılma ve ziyaret izinlerinin, sadece ülkede onaylanan Kovid-19 aşısından iki doz olanlar ve Tevekkelna uygulamasında aşıdan istisna tutulduğu görülen kişilerle sınırlı tutulacağını belirtti.

Açıklamada, umre, ibadet ya da ziyaret için izin almak üzere rezervasyon yaptırmış ve ancak 2 doz aşısını yaptırmamış kişilerin, izinlerinin iptal olmaması için aşının iki dozunu rezervasyon tarihinden 48 saat önce olması gerektiği ifade edildi.  Krallık genelindeki aşı merkezlerinde aşı olmak ve dozları tamamlamak için randevuların mevcut olduğu da hatırlatıldı.

Bakanlık, Kovid-19’la ilgili alınan tüm tedbir ve koruyucu önlemlerin, salgının seyrindeki gelişmelere göre Halk Sağlığı Kurumu tarafından sürekli değerlendirmeye tabi tutulduğunu açıkladı.

Diğer yandan, Suudi Veri ve Yapay Zeka Otoritesi (SDAIA) bugün, Suudi Arabistan veya Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanan Kovid-19 karşıtı aşılar ile bağışıklık kazananlar, tek doz aşı olanlar ve enfekte olduğu tespit edilenler  olmak üzere Tevekkelna uygulamasındaki sağlık durumlarını güncellemeye başladı. Uygulamada, Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca veya Moderna aşılarından birinin iki dozunu da olanların sağlık durumu “bağışık” olarak gözükecek, bu durum ikinci dozun uygulandığı tarihten itibaren geçerli olacak. Johnson&Johnson aşısı alanlarda ise, dozun verildiği tarihten sonra 14. gün kişi uygulamada “bağışık” olarak gözükecek. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan Sinopharma ve Sinovac aşısından iki doz aşı olan ve sonrasında Suudi Arabistan’da onaylanmış aşılardan birinin (Pfizer, AstraZeneca veya Moderna) ek bir dozunu alanlar da ek dozun uyguladığı tarihten itibaren “Bağışık” olarak gözükecek.

Diğer yandan, Sağlık Bakanlığı dün (Cumartesi) 35 yani vakanın kaydedildiğini, 51 kişinin sağlığına kavuştuğunu ve 4 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlığın açıklamasına göre, son verilerle birlikte, salgının başlangıcından bu yana kaydedilen vaka sayısı 547 bin 532’ye yükseldi. Ülkede 141’i yoğun bakımda tedavi gören kritik vaka dahil olmak üzere 2 bin 204 aktif vaka bulunduğu belirtildi. İyileşen vaka sayısı 536 bin 585’e yükselirken, toplam can kaybı sayısı 8 bin 743’e ulaştı.