Netflix CEO’su Ted Sarantos, 17 Eylül'de yayımlanan Squid Game'in platformun en çok izlenen dizisi olma yolunda ilerlediğini söylemişti (Netflix)

İngiltere’deki okullar, ebeveynlerin çocuklarının Squid Games adlı diziyi izlemelerine izin vermemelerini tavsiye ediyor

Netflix’de yayınlanan “The Squid Game” adlı dizisi muhtemelen kanalın bugüne kadar yayınladığı dizilerden en popüleri, ancak aynı zamanda en tartışmalı olanlardan biri.

Distopik bir vizyonla kutuplaşmış bir toplumdaki sosyal sembolizmi aşırı şiddetle harmanlayan Güney Kore dizisi, hayatta kalma görevini yerine getirerek büyük ödül parasını almak için yarışan yüzlerce borçlunun hikayesini anlatıyor. Şarku’l Avsat’ın  The Independent’tan aktardığı habere göre dizi, çocukların bu zorlukların bazılarını taklit edeceğinden korkan İngiliz okul öğretmenleri arasında eleştiri konusu oldu.

Zira birçok bölüm, yarışmacıların ölmesine veya ciddi şekilde yaralanmasına neden olan aşırı şiddet sahneleri içeriyor.

Doğu Londra’daki John Bramston İlkokulu, ebeveynlere diziyi izleyen çocukların dizideki sahneleri taklit ederek birbirlerini vuruyormuş gibi yaptıklarına dair endişelerini açıklayan bir mektup yayınladı.

Mektuba göre diziyi izleyen çocuklar, gerçekçi şiddet sahnelerine maruz kalıyorlar ve ne yazık ki çocuklar oyun alanında hoş görülmeyecek bu sahneleri taklit ediyorlar ev bu durum arkadaş grupları arasında çatışmalara neden oluyor.

Dizi, 45.6 milyar won (38.1 milyon $) kazanma umuduyla geleneksel çocuk oyunlarına katılan Hintli bir göçmen ve bir Kuzey Koreli sığınmacının da olduğu Güney Kore’deki en marjinal grupların karakterlerinin hikayesini ele alıyor. Dizide oyunları kaybedenler öldürülüyor.

Dizi, özenli prodüksiyonu ve devasa sinografisinin yanı sıra çocuksu eğlence ve ölümcül sonuçların bir araya gelmesi gibi faktörler sayesinde dünyanın dört bir yanından çok geniş bir izleyici kitlesini kendine çekti.

Sanatçılar güç, şiddet, savaş, yoksulluk ve otoriter hükümetlerin uygulamaları gibi Güney Kore tarihine damgasını vuran sosyal meseleleri ele almaya çalıştılar.

The Squid Game dizisinin senaryosu aslında 10 yıl önce tamamlandı. Ancak yapımcılar çok kanlı, alışılmadık ve gizemli buldukları bu senaryo için şimdiye kadar risk almaktan kaçındılar.

 Şarku’l Avsat