İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade

İran, hava sahasını Azerbaycan’a kapattığı iddialarını yalanladı

Tahran ve Bakü arasında son haftalarda gerilim giderek artarken, İran, hava sahasını Azerbaycan’a kapattığı haberlerini yalanladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade Tahran’da düzenlediği basın toplantısında “Azerbaycan’a hava sahamızı hiçbir zaman kapatmadık. Hava sahamız ve kara sınırlarımız hala açık. İki ülke arasındaki ulaşım en iyi koşullarda yapılıyor” açıklamasında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, Azerbaycan Havayolları (AZAL), İran’ın hava sahasını Azerbaycan askeri uçaklarına kapattığı haberlerinden bir gün sonra Ermenistan hava sahasını kullanmaya başladığını açıklamıştı.

İran ordusunun Azerbaycan sınırına yakın bir noktada gerçekleştirdiği askeri tatbikatlar ve Bakü’nün sınırlarından geçen İran’a ait kamyonlara gümrük vergisi getirmesinin ardından Tahran ve Bakü arasındaki ilişkiler bozuldu.

Azeri yetkililer geçtiğimiz hafta İran Dini Lideri Ali Hamaney’in temsilciliğine ait bir camiyi kapatmıştı. Yetkililer, caminin kapatılmasının Kovid-19 vaka sayısındaki artış nedeniyle olduğunu belirtmişti.

Tahran, Azerbaycan ordusunun en önemli silah tedarikçilerinden biri olan İsrail ile artan işbirliğini eleştirirken, Bakü ise İran sınırında İsrail varlığının bulunmadığını açıkladı.