Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Yemenli mevkidaşı Muin Abdulmelik ile Kahire’de bir araya geldi (Mısır hükümeti)

Mısır’dan Husilere karşı Yemen hükümetine destek mesajı

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Yemenli mevkidaşı Muin Abdulmelik’e, ülkesinin Basra Körfezi ve Babu’l Mendeb Boğazı’ndaki seyrüsefer özgürlüğünü ve güvenliğini baltalama girişimlerini reddettiği konusunda güvence vererek, Kahire’nin Yemen krizinde siyasi bir çözümün en iyi yol olduğu inancını vurguladı.

Önceki gün başkent Kahire’de Yemenli mevkidaşını karşılayan Medbuli görüşme sırasında, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarı etkileyen Bab’ul Mendeb Boğazı’na zarar vermemek gerektiğini belirterek, ülkesinin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ne kıyısı olan ülkeler arasındaki Bab’ul Mendeb Boğazı geçişlerini güvece altına alma çabalarını koordine etme konusundaki istekliliği yineledi.

Medbuli ve Abdulmelik arasında iki ülke arasındaki iş birliği ilişkilerini geliştirmenin yollarını istişare etmek üzere gerçekleşen görüşmeye, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları, Planlama ve Ekonomik Kalkınma, Uluslararası İşbirliği, Sağlık ve Nüfus Bakanlarının yanı sıra Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği, İletişim ve Bilgi Teknolojisi, Petrol ve Mineraller, Ulaşım, Halk Sağlığı ve Nüfus Bakanları katılım sağladı.

Mısır’ın Suudi Arabistan Krallığı’nın himayesi ile imzalanan Riyad Anlaşması’nın uygulanması sonucu kurulan Yemen hükümetini memnuniyetle karşıladığını belirten Medbuli, kardeş Yemen halkının ulusal görevlerini yerine getirmesi için Yemen hükümetini desteklemeyi ve kapsamlı bir siyasi çözüm çerçevesinde önemli bir adım olan Riyad Anlaşması şartlarını yerine getirme çabalarını desteklemeyi taahhüt etti. Mısır Başbakanı, ayrıca Yemen krizini çözmek için Mart 2021’de açıklanan Suudi girişimini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Mısır ve Yemen’i birbirine bağlayan tarihi ilişkilerin derinliği ve gücüne övgüde bulunan Medbuli, meşru hükümeti, Yemen devletinin birliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklemeye dayanan Yemen sorununda Mısır’ın tutumunun değişmezliğini vurguladı.

Medbuli, 2012 Ulusal Diyalog sonuçlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2216 sayılı kararı ve Körfez girişimine göre,  Mısır’ın Yemen krizinde Yemen’in birliğini, egemenliğini ve bağımsızlığını garanti edecek, Yemen halkının isteklerini karşılayacak ve onların insani acılarına son verecek kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmayı amaçlayan çabalara verdiği desteği yineledi. Mısır Başbakanı ayrıca, BM’nin yeni Yemen Özel Temsilcisi’nin kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşma çabalarına verdikleri destekleri teyit etti.

Son altı yıldır Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde çevreyi ve deniz seyrü seferini tehdit Safer petrol tankerinin tehlikelerinin ciddiyetine değinen Medbuli, çevresel felaketle yüzleşmek için çabaların yoğunlaşması gerektiğini ve Mısır’ın bu konuda gerekli olacak tüm teknik desteği sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.

Mısır Başbakanı, ülkesinin Yemen hükümetine teknik destek, eğitim ve çeşitli alanlarda Yemen kadrolarının hazırlanması da dahil  mümkün olan her türlü desteği sağlamaya devam edeceğini kaydederek, eğitim ve tedavi konusunda Mısır’da yaşayan Yemenlilere Mısırlılar gibi hizmet verildiğine dikkati çekti.

Öte yandan Yemen Başbakanı, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, Yemenlilerin modern devlet kavramını, Mısır’daki kardeşlerin Yemen’e ve halkına her zaman sağladıkları desteğe borçlu olduklarını bildirdi.

Mısır hükümetinin açıklamasına göre Abdulmelik açıklamasında, Yemen hükümetinin son derece zor iç ve bölgesel koşullar altında vatandaşların düzgün bir yaşam beklentilerini karşılamak için çalıştığını aktardı.

Abdulmelik, Mısır’ın sağlık, deniz, hava taşımacılığı ve eğitim sektörlerinin yanı sıra petrol, gaz, elektrik ve iletişim alanlarındaki önerilen iş birliği dosyalarını dile getirerek, bu alanda Mısır’ın başarılı deneyimlerinden yararlandıklarını söyledi.

Yemenli bakanlar ise, özellikle Mısır’ın eğitim ve kapasite geliştirme alanındaki deneyimlerinden yararlanmak adına önerilen işbirliği konularını gözden geçirirken, Mısır’ın petrol sektöründe elde ettiği başarıları ışığında Yemen’in bundan fayda sağlaması konuları masaya yatırdı.

Yemenli bakanlar, ulaştırma alanındaki ortak komiteyi harekete geçirmenin önemini vurguladılar ve Mısırlı şirketleri Yemen limanlarının yeniden yapılandırılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmaya davet etti.