Mukteda es-Sadr

Mukteda es-Sadr zafer konuşması yaptı: Bugünden itibaren yolsuzluğa yer yok

Irak’ta Şii politikacı ve din adamı Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi, ülkede pazar günü yapılan genel seçimleri kazandıklarını duyurdu.

ABD güçlerine karşı savaşan ve İran karşıtı olan eski bir silahlı grubun lideri olan Sadr, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada halkı bu zaferi kutlamaya çağırarak, “Kutlamalar sokaklarda silahsız şekilde yapılacaktır” dedi.

Sadr, “Silah sadece devletin elinde olmalı, devlet haricinde silah kullanımı yasaklanmalı. Özellikle de savunma cephesi propagandası yapanlar için. Halkın, barış için milisler olmadan yaşamaya hakkı vardır” dedi.

Irak’ın içişlerine karışmayan her türlü büyükelçiliğe kapılarının açık olduğunu dile getiren Sadr, bir sonraki hükümetin kurulması çağrısında bulundu.

Sadr konuşmasını, “Bugünden itibaren yolsuzluk yapanlara yer yok, iktidar paylaşımı ve halkın parasını paylaşmak yok” diyerek bitirdi.

Başkent Bağdat’ın merkezindeki Tahrir Meydanı’nda dün akşam Sadr hareketinin yüzlerce destekçisi seçim zaferini kutladı.

Destekçilerden Nasr (37), “Uzun zamandır bu zaferi bekliyorduk, bu Irak halkı için mutlu bir gün. Umudumuz sadece Mukteda es-Sadr’da, başkasında değil” şeklinde konuştu.

İsmini açıklamamayı tercih eden hareketten bir medya yetkilisi, Sadr’a bağlı grubun 329 sandalyeli mecliste en az 73 sandalye kazandığını bildirdi.

Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’ndan bir yetkili ise seçimleri Sadr Hareketi’nin kazandığını açıkladı.

Uzmanlar, meclisteki sandalye dağılımının parçalı olacağına inanıyor. Bu da net bir çoğunluğun yokluğu anlamına geliyor. Bu nedenle bloklar ittifaklar yapmak ve bir hükümet kurmak için müzakere etmek zorunda kalacak.

Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, 18 vilayetin sonuçlarını yayınladı, ancak 329 sandalyeden oluşan mecliste her bloğun elde ettiği sandalye sayısını belirlemek mümkün olmadı.

Açıklanan sonuçlara göre, 2018 yılındaki seçimlerde de sandıktan birinci güç olarak çıkan Sadr Hareketi, bir başbakan seçmede ve bir sonraki hükümetin kurulmasında baskı yapabilir.

Eski Başbakan Nuri el Maliki başkanlığındaki Hukuk Devleti koalisyonu ise 37 sandalye kazandı.

Irak Siyasi Düşünce Merkezi Başkanı İhsan Şammari, siyasi güçler arasında gerilim, başbakanlık pozisyonu ve bakanlıkların paylaşılması konusunda bir mücadele beklendiğini söyledi.

ABD’nin işgalinden sonra, 2003 yılında Saddam Hüseyin rejiminin düşüşünden bu yana beşinci kez düzenlenen seçimler benzeri görülmemiş bir oranda boykot edildi.

Seçim Komisyonu’nun Pazartesi sabahı yaptığı açıklamaya göre, 22 milyondan fazla kayıtlı seçmenden seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 41 olarak kaydedildi.

Şarku’l Avsat