Uluslararası Af Örgütü’nden İran’a çağrı: Tutuklandığında 17 yaşında olan hükümlünün idamını durdurun

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), tutuklandığında 17 yaşında olan bir gencin ‘son derece adaletsiz bir yargılama’ ile hakkında verilen idam cezasının yarın gerçekleşecek infazını durdurması için İran’a çağrıda bulundu.

Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Arman Abdulali isimli genç, 13 Ekim Çarşamba günü (yarın) gerçekleşecek idamına hazırlanmak üzere Kerec şehrinde bulunan Reca-i Şehr Hapishanesi’nde hücre hapsine alındı.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Diana Eltahawy, “Zaman hızla tükeniyor. İran makamları 13 Ekim’de Arman Abdulali’yi idam etme planlarını derhal durdurmalı. Suçun işlendiği sırada 18 yaşın altında olan kişilere karşı ölüm cezasının verilmesi uluslararası hukuka göre yasak ve çocuk haklarına yönelik açık bir ihlal teşkil ediyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, 2014 yılında kız arkadaşının kaybolmasının ardından Abdulali son derece adaletsiz bir şekilde yargılandı. İşkence altındaki itiraflarına dayanarak, cinayetten suçlu bulundu ve 2015’te idama mahkum edildi. Bu arada kızın cesedi hiçbir zaman bulunamadı.

Gencin idam cezasının infazı için daha önce Temmuz 2021 ve Ocak 2020 tarihleri planlandı, ancak uluslararası tepkilerin ardından her iki seferde de infaz durduruldu.

Diana Eltahawy, “Küresel eylem, Arman Abdulali’nin önceden planlanan infazlarının durdurulmasına yardımcı oldu. Şimdi Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) de dahil olmak üzere uluslararası toplumu bu gencin hayatını kurtarmak için acilen müdahale etmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü, Eylül 2020’de mahkemenin Abdulali’nin suç işlendikten bu kadar yıl sonra ‘zihinsel olgunluğunun’ tespit edilmesinin mümkün olmadığına karar verdiğini hatırlattı.

Uluslararası Af Örgütü, yargı prosedürlerinin kusurlu olduğunu göz önüne alarak, İran makamlarını Arman Abdulali’nin mahkumiyetini bozmaya ve adil yargılama standartlarına uygun olarak yeniden yargılanmasına izin vermeye çağırdı.

Şarku’l Avsat