Yemen yoğun yağış ve sel ile mücadele ediyor

Yemen’deki sel dolayısıyla yüzlerce aile büyük yıkım yaşadı ve evlerini terk etti

Arabistan yarımadasının doğu ülkeleri Hint Okyanusu’ndan gelen kasırgalar ile mücadele etmeye devam ediyor. Umman’dan sonra Yemen de yoğun yağışların etkisi altına girdi.

Şiddetli yağışlar nedeniyle Yemen şehirlerini vuran seller, tarım arazileri ve karayollarında büyük hasara neden oldu. Bir taraftan şiddetli sağanakların neden olduğu yoğun su seviyesinin azalmaya başlayacağına dair haberler gelirken sel sularının bazı evleri önüne katmasının ardından Hudeyde ve Aden gibi şehirlerden tahliyeler durduruldu.

Bölge sakinleri ve yerel yetkililerin Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamalara göre sel, özellikle Husi milisler tarafından yerlerinden edilen ve çoğunun kerpiçten yapılmış evlerde yaşadığı Hudeyde şehrinin güneyindeki bazı evlerde  ciddi hasarlara neden olurken burada yaşayan insanlarının yüzlercesini barınaksız bıraktı.

Bu kaynaklara göre, Misrakh ilçesinin Necd Kasem bölgesinde beş kişilik bir ailenin evinin çökmesine neden olurken sağanak yağışlar başka yerlerde de buna benzer hasarlara yol açtı. Sel nedeniyle Taiz ve Aden şehirlerinin birbirine bağlayan ve aynı zamanda Taiz şehrini diğer şehirlere bağlayan ana arterde yolun bazı kısımlarında biriken molozlar ve bazı kısımlarının çökmesi sonucu yol trafiğe kapatıldı.

Şiddetli yağışlar nedeniyle Abyan şehrinde biriken çok büyük miktarlardaki molozlar tarım arazilerini tehdit ettiği gibi Şebva ve Hadramevt şehirlerini birbirine bağlayan yolun da kapanmasına neden oldu. Komşu Lahc şehrinde de benzeri bir durum meydana geldi. Yollar kapandı, trafik durdu ve tarım arazileri sular altında kaldı.

Lahc şehrine bağlı Müseymir kasabasında yağmur sularının Tibn vadisinden kasabaya doğru akmasına nedeniyle tarım arazileri ve meyve ağaçları zarar gördü. Vali Ahmed et-Türki’ye ve bölgedeki tarım birimine müracaat eden sakinler tarım arazilerinin kurtarılması için hızlı müdahalede bulunulmasını aksi takdirde kendilerinin ve ailelerinin geçimleri için hayati önemi olan mahsullerin sel nedeniyle telef olacağını bildirdiler. Ayrıca bölgenin içme ve sulama su ihtiyacını karşılayan vadi yakınında bulunan su kuyularından bir kısmı da yağmurlardan etkilendi.

Aden şehrinin batı bölümüne kadar ulaşan sel suları nedeniyle bu güzergahta oturmakta olanların bir kısmı emniyet birimleri tarafından Barika şehrine bağlı Hasve kasabasına nakledildiler. Meşru hükümet tarafından ülkenin geçici başkenti kabul edilen kentte, son iki gündür yağan şiddetli yağışlar nedeniyle ilçenin bazı sokaklarında kanalizasyon hatlarının eksikliği nedeniyle cadde ve sokaklar su ile doldu ve şehrin büyük bir kısmında elektrikler kesildi.

Diğer taraftan Yemenli meteorolog Adnan eş-Şevafi, şiddetli yağmurların kademeli olarak azalacağını, ülkenin batı ve güneydeki yüksek kesimlerde yüzde 40-60 oranında yoğun yağış beklendiğini, batı ve güney sahil bölgelerinde ise yüzde 30-50 nispetinde yağış beklendiğini söyledi. Ülkenin doğusundaki yüksek kesimlerde ve sahillerde ise yüzde 20-40 oranında yağış beklendiğini ifade etti.

Meteoroloji merkezi, gök gürültülü sağanak yağışların devam etmesini beklediklerini bu nedenle yoğun yağmurlar esnasında ve sonrasında selin akma ihtimali bulunan yerlerde ve vadilerden uzak durulması uyarıda bulundu. Güneyde Lahc’dan kuzeyde Saada’ya kadar olan dağlık illerde ve ayrıca şehirlerin (Hadramevt, Sabva, Abyan, ed-Dali ve el-Beyda) iç bölgelerinde gök gürültülü sağanak yağışlarla birlikte değişen şiddette yağmur bekleniyor.

Merkezi hava durum bülteni, batı ve güney kıyıları ile iç bölgelerin bazen şiddetli, bazen de gök gürültüsü eşliğinde değişen yoğunlukta yağmur göreceğini belirtti.

Meteorolojiye göre sahra bölgelerinde (el-Cevf, Marib, Şabce, Hadramevt) yoğun yağışlar beklendiğini yıldırım çarpmasından korunmak gerektiği ve cep telefonu kullanılmaması uyarısında bulundu. Meteoroloji merkezi, yağış veya yoğun sis nedeniyle dağ yamaçlarındaki yolllardaki araç sürücülerini görüş mesafesinin azalmasına karşı gerekli tedbirlerin alınması konusunda ikaz etti.

Şarku’l Avsat