Bitcoin tırmanışta: Kripto para piyasasının toplam değeri dünyanın en değerli şirketini geçti

Bitcoin’in ve birkaç başlıca altcoin’in fiyatında perşembe günü yaşanan fırlamadan sonra kripto para piyasasının değeri artık dünyanın en değerli şirketinden daha yüksek.

Küresel kripto para piyasasının değeri şu anda 2,37 trilyon dolarla (yaklaşık 21,8 trilyon TL) Apple’ın 2,33 trilyon dolarlık (yaklaşık 21,4 trilyon TL) piyasa değerini geride bıraktı.

Bitcoin’in ekim başından beri üçte birden fazla değer kazanarak yeniden dirilmesiyle piyasa da canlandı.

Dünyanın en değerli kripto para birimi, bu hafta 5 ayın en yüksek seviyesine ulaşarak 58 bin doların (yaklaşık 535 bin TL) üstüne çıktı ve tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 64 bin dolara (yaklaşık 590 bin TL) yaklaştı.

Ethereum (ether), Binance Coin, Cardano (ada) ve Ripple (XRP) da son 24 saatte fiyatlarının yüzde 4 ila 6 artmasıyla önemli kazanımlar elde etti.

Fiyat tırmanışı, piyasanın büyük bir gerileme yaşadığı yaz boyunca önde gelen birkaç kripto analistinin yaptığı fiyat tahminlerini pekiştirdi.

Bugüne kadarki en doğru tahminlerden biri, Bitcoin’in ağustos ve eylül aylarındaki fiyatına ilişkin haziranda yaptığı tahmininin yüzde 3’ten daha az sapma yaptığı görülen, PlanB takma adlı Hollandalı analiste ait.

Aynı fiyat tahmin modeline göre Bitcoin rayına oturarak 2021’in sonundan önce yeni bir rekor seviyeye çıkacak.

Bu tür tahminler kripto para sektöründeki gerek olumlu gerek olumsuz haberler tarafından raydan çıkarılmaya eğilimlidir. Bitcoin’in fiyatında son dönemde görülen ani düşüşe de Çin’in kripto para madenciliğine getirdiği büyük kısıtlama neden olmuştu.

Geçen ay The Independent’a konuşan PlanB, tahminlerinin Bitcoin yasaklarının artması veya büyük bir jeopolitik olay gibi “öngörülemez büyük olaylar tarafından mahvedilebileceği” uyarısında bulunmuştu.

Bununla birlikte, kısa süre önce El Salvador’da Bitcoin Yasası’nın yürürlüğe girmesinin devasa boyutlardaki kurumsal yatırımla birleşmesi, PlanB’yi Bitcoin’in boğa koşusunun “sıradaki ayağına” hazırlandığı konusunda umutlandırdı.

Başka analistler, Bitcoin’in fiyatının 2013’te sadece birkaç ay içinde 100 doların (yaklaşık 920 TL) altından 1000 doların (yaklaşık 9200 TL) üstüne çıkarak rekor kırdığı tırmanışla kıyaslamalar yapıyor.

Çevrimiçi borsa platformu eToro’dan kripto para analisti Simon Peters, The Independent’a, “Bitcoin’in mevcut döngüsü 2013 döngüsüne benzer şekilde gerçekleşiyor gibi görünüyor” dedi.

Ufukta arz sıkıntısı var ve BTC borsaları boşaltıyor. Bu ay veya kasım başlarında tüm zamanların en yüksek seviyesini (ATH) geçecek bir hareket, 2013 döngüsünün örüntüsüyle uyumlu olacaktır fakat emin olamayız.

Bununla birlikte yeni bir ATH dramasına odaklanmak kıt görüşlü bir yaklaşımdır. Uzun vadede fiyatların arttığını görmeliyiz ve nihayetinde yeni bir ATH gelecek.

Şarkul Avsat