Beyrut patlamasından bir görüntü (Şarku'l Avsat Arşiv)

Lübnan’da protestoculara ateş açtığından şüphelenilen askere soruşturma

Lübnan ordusu, başkent Beyrut’ta Hizbullah ve Şii Emel Hareketi destekçilerinin geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleştirdiği protestolar sırasında göstericilere ateş açtığından şüphelenilen bir asker hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Ordu tarafından yapılan açıklamada, “İki gün önce Tayyuna bölgesinde patlak veren çatışmalar sırasında bir askerin protestoculara ateş açtığını gösteren videolar sosyal medyada yayıldı” denilerek, söz konusu asker hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.

Beyrut Limanı’nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan yargıç Tarık el-Bitar’ın yerine başkasının atanması talebiyle düzenlenen gösteri sırasında ateş açılması sonucu 7 kişinin hayatını kaybetmiş, 32 kişi de yaralanmıştı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, dün hükümetin yargının ilgilendiği herhangi bir davaya müdahale etmeme konusunda kararlı olduğu vurguladı.

Mikati, Tayyuna’da olanlara yönelik davanın yargı ve güvenlik güçleri gözetiminde olduğunu da dile getirdi.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı’na (NNA) göre, Başbakan Mikati dün Adalet Bakanı Henri Huri, Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Suheyl Abbud, Cumhuriyet Başsavcısı Yargıç Gassan Uveydat ile ofisinde görüştü.

Mikati görüşmede Tayyuna’da yaşanan kanlı çatışmaya ilişkin dosyanın tüm yönleriyle ele alınmasını istedi ve yaşananların tüm detaylarının ortaya çıkarılması için soruşturmaları hızlandırmanın ve sorumlu kişilerin yargıya sevk edilmesinin gerekliliğini belirtti.