Yemen’de Suudi Arabistan insani yardımlardan bir görüntü (SPA)

Suudi Arabistan, 58 ülkeye 2 milyar dolar insani yardım sağladı

Suudi Arabistan dünyanın birçok ülkesinde ihtiyaç sahiplerine, yerlerinden edilmiş kişilere ve mültecilere yardımda bulunmak da dahil olmak üzere bir dizi alanda öncü bir rol üstlenmekte. Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief), 58 ihtiyaç sahibi ülkede gıda güvenliği ve beslenmeyi temin etmek üzere yaklaşık 2 milyar dolar yardımda bulundu.

KSRelief, binlerce ton gıda paketi, hurma ve kurban etinin temini ve dağıtımının yanı sıra bölgelerde fırınların kurulması, çocukların ve annelerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması ve tarımsal yardım sağlanmasına yönelik 631 projeyi hayata geçirerek, söz konusu ülkelerde yaşayan milyonlarca ihtiyaç sahibi, yerinden edilmiş kişi ve mülteciye yardım sağladı.

Yemen, 1,5 milyar dolardan fazla değeri olan ve hiçbir ayrım gözetilmeden tüm Yemen illerini kapsayan 125 projeyle, KSRelief’in gıda güvenliği ve beslenme sektörlerindeki insani yardım projelerinden en büyük payı aldı. Bu projelerden 2021 yılında Dünya Gıda Programı (WFP) aracılığıyla sağlanan 244 milyon dolarlık katkı dahil, en savunmasız gruplardan ayda 13 milyondan fazla kişinin yararlanması hedeflendi.

WFP Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Riyad’ın katkılarının Yemen’deki kıtlığı önlediğini vurgulayarak, Suudi Arabistan’ın katkısı olmadan Yemen’de hayat kurtarmak için insani müdahalenin yeterli olamayacağını açıklamıştı.

KSRelief, ihtiyaç sahibi kesimler için gıda paketlerinin besin değerinin yüksek olmasını ve ortalama altı kişilik bir ailenin bir ay boyunca ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlıyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) Gıda Güvenliği Kümesi standartlarına göre her kişi günde en az 2 bin 100 kalori alıyor. Gıda paketlerinin her birinde, yaklaşık 107 kilogram ağırlığında pirinç, un, şeker, yağ, tuz, fasulye ve bakliyat gibi temel besin kaynaklarını içeren ürünler bulunurken sepet ağırlıkları yararlanıcı ülkedeki uluslararası standartlara göre değişiklik gösteriyor.

Gıda güvenliği sektörü, dünya çapında gıda güvenliğini artırmak için Merkezin insani yardım ve diğer yardım çalışmalarında desteklediği, yeteneklerinden yararlanarak çeşitli uluslararası ve bölgesel kuruluşlar ve organlarla ortaklıklar kurmak için hayati önem arz eden sektörlerin ön saflarında yer almaktadı.

KSRelief, dün Yemen’in Şebva İli’ne bağlı Usaylan, Jardan, Nassab, Atag, Marha el-Sufla, Marha el-Aliye, Haban ve Mayfa’a vilayetlerinde yerinden edilmiş, bin 200 aileye 64 ton, 200 kilogram gıda kolisi, 100 çadır ve 100 barınak çantası gibi çeşitli yardımlar dağıtarak açılış yaptı.

Şebva ili temsilcisi Salim Bahbah, Suudi yönetimi tarafından KSRelief aracılığıyla yapılan ve iki ülke ve halklar arasındaki kardeşlik ve bağlarının derinliğinin bir teyidi olan yardımlara dikkati çekti. Bahbah ayrıca, yerlerinden edilen insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak ve acılarını hafifletmek böyle bir yardımın önemine ve canlılığına vurgu yaptı.

Öte yandan, Yemen’in Hacca İli’ne bağlı Midi ilçesinde bulunan el-Cadah Sağlık merkezi klinikleri, KSRelief’nin desteğiyle Eylül ayında 6 bin 448 yararlanıcıya tedavi hizmeti verdi.

Hacca eyaletine bağlı Hayran İlçesi’nde bulunan Epidemiyolojik Hastalık Kontrol Acil Merkezi ise, KSRelief’nin desteğiyle Eylül ayında 8 bin 606 kişiye tedavi hizmeti verdi.

Şarku’l Avsat