BioNTech aşısının çocuklarda etkinliğini kanıtladı: Yüzde 93 başarılı

Yeni bir bilimsel araştırma, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı üretilen Pfizer-BioNTech aşısının 12-18 yaş grubunda hastaneye yatışların önlenmesi bakımından yüzde 93 etkili olduğunu gösterdi.

Şarku’l Avsat’ın New York Daily News gazetesinden aktardığı habere göre ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yürütülen bir çalışmada, koronavirüsün neden olduğu 179 vaka ve diğer hastalıkları olan 285 hasta dahil olmak üzere hastanelerde bu yaş grubundaki 464 hastanın durumunun incelendiğini bildirdi.

Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan 179 hastanın yüzde 97’sinin ise aşısız olduğu sonucuna ulaşıldı. Çoğunluğun daha önce en az bir hastalığı vardı.

Çalışmayı yürütenlere göre bu araştırma ABD’deki gençleri koronavirüs kaynaklı ağır hastalıklardan korumak için aşılamanın önemini daha güçlü şekilde vurgulamaya teşvik ediyor. Ayrıca ulaşılan veriler, bahsi geçen yaş grubu arasında artan aşılama oranı yükselirse bu durumun ülkedeki akut koronavirüs vakalarına yakalanma ihtimalini de azaltabileceğini de gösteriyor.

Araştırma, Pfizer-BioNTech aşısının yaş grupları arasında biraz farklılık olduğunu gösterdi. Buna göre, aşı 12-15 yaş arası çocuklarda yüzde 91 etkili olurken, 16-18 yaş grubunda yüzde 93 etkisini gösteriyor.

Çalışma sadece Kovid-19’a karşı tam doz aşı almış ve hastalığın başlangıcından en az 14 gün önce ikinci dozunu almış olanları içeriyordu.

CDC uzmanları, bilimsel çalışmanın aşının çocuklar üzerindeki başarı oranının ne kadar yüksek olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Pfizer-BioNTech aşısı ABD’de 12 yaşa kadar kullanım onayı almış durumda. 5 yaşa kadar onay için başvuru süreci devam ediyor.

Şarkul Avsat