ABD’li arabulucu, Lübnan-İsrail deniz sınırının çizilmesine ilişkin müzakerelerin hızla tamamlanması çağrısında bulundu

İsrail ile Lübnan arasında deniz sınırlarının belirlenmesine yönelik dolaylı müzakerelerin yeni arabulucusu olan ABD Dışişleri Bakanı’nın Enerji Güvenliği Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein, yeniden başlatmayı umduğu müzakerelerin başarılı olması halinde kısa sürede sonuçlandırılması gerektiğini söyledi.

Beyrut ziyareti sırasında Al Hadath TV’ye konuşan Amos Hochstein, geçen yıl taraflar arasında ABD ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde dolaylı görüşmelerin yapılmasının önemli bir kilometre taşı olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

“Ancak müzakerelere yeniden başlamanın zamanının gelip gelmediği henüz belli değil. Belki de önce müzakere konusunda tarafların pozisyonlarını değerlendirmek ve daha sonra Nakura’ya geri dönüp müzakereleri tamamlamak için bir mekik diplomasisi olmalı” dedi.

Lübnan ve İsrail, Ekim 2020’de Lübnan’ın güneyindeki Ras en-Nakura beldesinde bulunan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) karargahında ABD’li bir arabulucu aracılığıyla müzakerelere başladı ve şu ana kadar beş tur dolaylı müzakere gerçekleştirdi.

İsrail halihazırda büyük açık deniz alanlarından gaz pompalıyor.

Henüz kendi sularında ticari gaz rezervleri keşfetmemiş olan Lübnan ise, derinleşen ekonomik çöküşün ışığında yabancı bağışçılardan ciddi şekilde likiditeye ihtiyaç duyuyor.

Hochstein, deniz sınırı sorununun çözülmesinin, Lübnan’ın açık doğalgaz kaynaklarını geliştirmesine izin vererek, elektrik sıkıntısının hafifletilmesine yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Şarku’l Avsat