KİK Genel Sekreteri Nayef el-Hacraf (Şarku'l Avsat)

KİK, BMGK’nın Husi terör saldırılarını kınamasından memnun

KİK Genel Sekreteri Nayef el-Hacraf, BMGK’nin Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik terör saldırılarını kınadığı açıklamayı memnuniyetle karşıladı

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Husi Ensarullah terör örgütünün Suudi Arabistan topraklarına ve sivil tesislerine yönelik saldırılarını kınadığı açıklamayı memnuniyetle karşıladı.

Dr. Hacraf, “BMGK tarafından yayınlanan bildirinin, uluslararası toplumun, Husilerin meşru Yemen yönetimine karşı yaptığı askeri darbe sebebiyle ortaya çıkan Yemen krizinde siyasi çözüme verdiği önemi gösterdiğini” vurguladı.

Hacraf, Körfez girişim ve yürütme mekanizması, Ulusal Diyalog Konferansı ve BMGK’nin 2216 sayılı kararını içeren üç referansın sonuçlarına uygun olarak, KİK’in Yemen krizini siyasi çözümle sona erdirme konusundaki ilkesel tutumunu ve Riyad Anlaşması’nın tam olarak uygulanmasının önemini vurguladı.

Ayrıca el-Hacraf, Yemen’de güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla, Husi milislerinin bazı şehirlerde devam eden kuşatmaları ve insani yardımların Yemen’in ihtiyaç sahibi bölgelerine ulaşmasını engellemesi sonucu yaşanan insani krize çözüm bulmak adına Husileri, ateşkes çağrılarına yanıt vermeye, BM ve Yemen Özel Temsilcisi tarafından Yemenli taraflar arasında ön koşulsuz olarak siyasi istişareleri sürdürme çabalarına olumlu şekilde katkıda bulunmaya davet etti.

Yemen Sorunu nedir?

Nüfusunun yüzde 56’sı Sünni yüzde 44’ü Zeydi mezhebine mensup olan Yemen’de bir aşiret olan Husiler, 1979 İran Devrimi sonrası Tahran rejimi tarafından 12 İmam Şiiliğine dönüştürüldüler. Politik olarak Tahran rejimine bağlı bir 12 İmamcı Şii teokrasisi kurmayı hedefleyen Husilerin nüfusa oranı ise yüzde 2’yi geçmiyor.

1978’den bu yana Kuzey Yemen’i, 1990’daki Kuzey-Güney birleşmesinden bu yana da tüm ülkeyi yöneten Ali Abdullah Salih rejimi “Arap Baharı” sürecinde Kasım 2011’de son buldu.

Salih’in yerine Başkan Yardımcısı Abdu Rabbuh Mansur al-Hadi Ocak 2012’de yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilirken genel seçimleri de Islah Partisi kazandı.

İran rejimi tarafından silahlandırılan ve ideolojik/dini dönüşüme uğrayan Husilerin Lübnan’daki Hizbullah örgütünü model alarak kurdukları Ensarullah terör örgütü ise Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri işgal ederek yönetime askeri darbe yaptı. Darbe sonrası Husiler ile ittifak yapan Ali Abdullah Salih ise Aralık 2017’de ittifakı bozduğu için Husiler tarafından öldürüldü.

Meşru Yemen Cumhurbaşkanı ve Hükümeti ise darbecilerle mücadele için ülkenin ikinci büyükşehiri Aden’i geçici başkent ilan etti. Yemen Ulusal Ordusu Husi işgalini geriletse de mücadelesi sürüyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı uluslararası toplumun tanıdığı meşru Yemen hükümetine destek veriyor. Koalisyon Husi darbecilerin yanı sıra Yemen’in doğusunda mevzilenen Arap Yarımadası el-Kaidesi ve DEAŞ Sana Vilayeti terör örgütlerine karşı da  mücadele ediyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Yemen’de Meşru Hükümeti Destekleme Koalisyonu’nda Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Fas, Senegal, Sudan, ve Birleşik Arap Emirlikleri silahlı kuvvetleri bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Pakistan ve Somali ise koalisyona dışarıdan destek veriyor.