Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ‘Riyad Sürdürülebilirlik Stratejisi’ni başlattı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, bugün başkentte çalışmalarına başlayan Yeşil Suudi Girişimi forumunda “Riyad Sürdürülebilirlik Stratejisini” başlattığını duyurdu. Foruma sürdürülebilirlik alanında çok sayıda kanaat önderi ve uluslararası düzeyde uzman katıldı.

Forumda yaptığı açılış konuşmasında Suudi Veliaht Prens, Riyad Sürdürülebilirlik Stratejisinin, “Riyad şehrini dünyanın en sürdürülebilir şehirlerinden birine dönüştürmeyi” hedeflediğini söyledi.

Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz tarafından dün (Cumartesi) başlatılan Yeşil Suud Girişimi ve Çevresel Sürdürülebilirlik Stratejisi’nin beş alanda 68’den fazla iddialı sürdürülebilirlik girişim başlatacağını açıkladı. Söz konusu alanlar: “Enerji ve iklim değişikliği, hava kalitesi, su ve atık yönetimi, biyolojik çeşitlilik ve doğal alanlar.”

Komisyon, stratejinin karbon emisyonlarını yüzde 50 azaltmanın yanı sıra şehrin sürdürülebilirlik girişimlerine ve projelerine 346 milyar Suudi riyali (92 milyar ABD Doları) aktarmayı ve özel sektörü yatırım fırsatlarıyla teşvik etmeyi hedeflediğini belirtti.

Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu CEO’su Fehd er-Reşid, Yeşil Suudi Girişimi Forumu’nda yaptığı konuşmada, “stratejinin Riyad’ı 2030 yılına kadar dünyanın en sürdürülebilir ve rekabetçi şehirlerinden biri haline getirmeyi hedeflediğini” söyledi.

Doğal kaynakları verimli bir şekilde yönetme çabalarına değinen Reşid, Yeşil Suudi Girişimi’nin hedeflerini desteklemek için başlatılan çevresel sürdürülebilirlik girişimlerine atıfta bulundu.

Bu girişimlerden bazıları şunlar:

“Arıtılmış su oranını yüzde 11’den yüzde 100’e çıkarmak için 30 milyar riyal (8 milyar dolar) yatırım yapmak, her damla suyun sulama için kullanımını sağlamak, başkent Riyad’ı yeşillendirmek, atıkları hammadde olarak geri dönüştürmek, yeniden kullanmak ve yüzde 94 oranında enerji sağlamak için atık yönetimi projelerine yaklaşık 56 milyar riyal (15 milyar dolar) yatırım yapmak.”

Reşid, komisyonun çevreyi korumaya yönelik proje ve girişimlere 30 milyar riyal (8 milyar dolar) yatırım yaparak Riyad’ın dört büyük projesinden biri olan Yeşil Riyad Girişimi’nin başarılarına önemli bir katkıda bulunduğunu ifade etti.

Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu CEO’su, “Yeşil Suudi Girişimi ve Çevresel Sürdürülebilirlik Stratejisi, 2030 yılına kadar kentsel alanda kişi başına düşen yeşil alan payını 1,7’den 28 metrekareye çıkarmak için toplam 15 milyon ağaç dikmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra Riyad şehrinde 3 bin 300’den fazla farklı büyüklükte park ve 43 büyük park inşa edilerek buralardaki yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor. Bu durum, Riyad sakinlerinin şehre aidiyetini artıracaktır” açıklamalarında bulundu.

Reşid, Riyad şehrinde komisyon tarafından ortaya konulacak sürdürülebilirlik projelerinin 350 bin kişiye iş imkanı sağlayacağına ve yerel ekonomiye 150 milyar riyal katkıda bulunacağına işaret etti.

Yeşil Suudi Girişimi Forumu, bugün Riyad’da, çevre alanında uzmanlaşmış çok sayıda yerel ve uluslararası düzeyde bakanlar, iş dünyasının önde gelen isimleri, öncü şahsiyetler ve akademisyenlerin katılımıyla çalışmalarına başladı.

Katılımcılar, Yeşil Suudi Girişimi Forumu’nda Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu doğrultusunda stratejik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşacak her şeyi uygulamak için izleyeceği yol haritasını ve yöntemlerini ele alacak.

Forum ayrıca entegre bir yeşil ekonomi inşa etmeyi ve Krallığın iklim değişikliği sorununu yerel ve küresel düzeyde karşılamaya yönelik taahhütlerinin kapsamını genişletme stratejilerini tartışacak.

Şarku’l Avsat