Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 24 Ekim’de Kahire’de Avrupa Komisyonu’nun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi’yi kabul etti (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır-AB iş birliği güçlenerek sürüyor

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Mısır’ın Afrika’ya yönelik aşı üretimi ve ihracatı için bir merkez olma yönünü masaya yatırırken, iki taraf ayrıca ortak çıkarları ilgilendiren tüm konularda görüş alışverişinde bulundukları bir dizi bölgesel konu ve sorun da ele aldı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 24 Ekim’de Kahire’de Avrupa Komisyonu’nun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi’yi kabul etti. Varhelyi, Avrupa Birliği’nin (AB) Mısır ile iş birliğini ilerletme arzusunu ve Avrupa tarafının ‘Akdeniz’in güneyinde dengeyi sağlamada, barış ve güvenliği korumada stratejik bir ortak’ olarak buna olan güvenini dile getirdi. Ayrıca görüşmede terörizm, radikalizm ve düzensiz göçle mücadelede koordinasyonu güçlendirmek için bir fikir birliği sağlandı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ne göre Sisi, Avrupa Komisyonu üyesinin Kahire ziyaretini memnuniyetle karşıladı. Sisi ayrıca, Mısır’ın son on yılda bölgede yaşanan olaylardan çıkarılan derslere dayalı şekilde iki taraf arasında ortak bir strateji üretilerek AB ile gelecekteki iş birliği ilişkilerini geliştirme arzusunu dile getirdi. Mısır Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada AB ve Mısır’ın çıkarlarının örtüştüğü ve Akdeniz’in iki kıyısının karşı karşıya olduğu ortak zorlukların artmasının iş birliğini gerekli kıldığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı’na verdiği bilgilere göre “AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun üyesi Varheyli, Avrupa tarafının, Akdeniz’in güneyinde ve doğusunda dengeyi sağlamada Mısır’ın denge unsuru olduğunu vurguladı.” Varheyli, “barış ve güvenliği korumada stratejik bir ortak olarak Mısır’a güvendiğini” söyledi.

Varhelyi ayrıca, AB’nin bölgenin karşı karşıya olduğu zorlukların ele alınmasındaki ortak çıkar çerçevesinde, Mısır ile farklı düzeylerde iş birliğini ilerletmeye ve geliştirmeye devam etmeyi arzuladığını vurguladı. AB Yetkilisi, AB’nin öncelikleri arasında yer alan terörizm, radikal ideoloji ve yasadışı göçle mücadelenin yanı sıra hoşgörü, barış içinde bir arada yaşama ve başkalarını kabul etme kültürünü yayma alanlarındaki aralıksız çabalarına da övgüde bulundu. Mısır’dan yapılan açıklamaya göre toplantıda, Mısır ve AB arasındaki ilişkinin boyutları ve devletin insan yetiştirme stratejisinin iki temel bileşeni olarak eğitim ve sağlık hizmetleri konuları ele alındı.

Mısır’ın ortak aşı üretiminde AB ile iş birliği ve koronavirüs pandemisi ile ortak mücadele konusu da masaya yatırıldı.

Görüşmede ayrıca, bölgedeki krizleri çözmenin yanı sıra terörizm, radikal ideoloji ve yasadışı göç olgusuyla mücadele etmek için koordinasyonu güçlendirme meselesi başta olmak üzere, Mısır ve AB arasında birçok önemli uluslararası ve bölgesel meseleye ilişkin koordinasyona da değinildi.

Filistin davasındaki son gelişmelerin de ele alındığı toplantıda, aktarılana göre AB Komiseri, ‘Mısır’ın son dönemde Gazze Şeridi’nde sükuneti sağlamak ve ateşkese ulaşmak için yaptığı hamleler ve ilk etapta Filistin vatandaşlarına hizmet edecek şekilde Gazze’nin yeniden inşası ile yürütülen girişime’ övgüde bulundu. Aynı şekilde Varhelyi, AB’nin Mısır ile koordineli olarak Gazze’de yeniden yapılanma çabalarını desteklemeye katılımını artırma arzusunu dile getirdi.

Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Sisi ile görüşmesi öncesinde Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu AB Komisyonu Üyesi ile bir araya gelmişti. Şukri, Mısır’ın ‘diyalogu sürdürmenin önemi ve Mısır ile AB arasındaki ticaret dengesi açığını ele almak için’ somut önlemler alma çağrısı da dahil olmak üzere ayrıntılı görüşmeler yaptı. Ticaret dengesi meselesi, coğrafi yakınlık avantajına ek olarak, devletin sağladığı seçkin yatırım ortamı ışığında daha fazla Avrupalı ​​yatırımcıyı Mısır’a yatırım yapmaya teşvik etmenin yanı sıra Mısır ürünlerinin Avrupa pazarına girişini artırma konularını kapsadı.

Şukri, Mısır’ın Afrika’ya yönelik aşı üretimi ve ihracatı için bir merkez olma yönünü masaya yatırırken, iki taraf ayrıca ortak çıkarları ilgilendiren tüm konularda görüş alışverişinde bulundukları bir dizi bölgesel konu ve sorun da ele aldı.

Şarku’l Avsat