Nükleer müzakereleri için Brüksel’de AB-İran ön görüşmesi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Peter Stano, İran’ın nükleer müzakerecisi Ali Bakıri’nin bu hafta Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi (EEAS) Genel Sekreter Yardımcısı ve AB müzakerecisi Enrique Mora ile bir araya geleceğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ta yer alan habere göre Mora, Bakıri ile Avusturya’nın başkenti Viyana’daki müzakerelerin yeniden başlamasını görüşmek üzere bir araya gelecek.

Stano, “iki müzakereci arasında bu hafta bir toplantı yapılmasının planlandığını” ancak “İran ile büyük güçler arasındaki 2015 nükleer anlaşmasına ilişkin müzakerelerin koordinatörü Josep Borrell ile planlanmış bir toplantı olmadığını” belirtti.

Öte yandan ABD’nin İran Özel Elçisi Robert Malley “İran’ı 2015 nükleer anlaşmasına yeniden intibak ettirme çabalarının artık ‘kritik bir aşamada’ olduğu konusunda uyararak “Tahran’ın müzakereleri sürdürmeme gerekçelerinin tükenmekte olduğunu” ifade etti. Malley telefonda gazetecilere verdiği demeçte, Washington’un Tahran’ın müzakerelere geri dönme konusunda süregelen gecikmesinden giderek daha fazla endişe duymasına rağmen, “ABD’nin İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek için başka araçlara da sahip olduğunu ve gerekirse bunları kullanacağını” ifade etti.

Şarku’l Avsat