Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek

Yemen’den Lübnan Enformasyon Bakanı’na sert tepki

Yemen’den Lübnan Enformasyon Bakanı’na sert tepki: Açıklamalar Beyrut’un Yemen’e yönelik tutumundan ve darbeyi kınamasından bir sapmadır

Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi’nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Yemen’de meşru hükümete desteğini saldırganlık olarak nitelendirmesi tartışmalara neden oldu. Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarak, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi’nin Yemen kriziyle ilgili bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle ülkesinin Beyrut’taki büyükelçisine Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na bir kınama mektubu iletmesi talimatını verdiğini duyurdu.

Yemen Dışişleri Bakanı sosyal paylaşım sitesi Twitter’da şu açıklamada bulundu:

“Beyrut’taki büyükelçimize Lübnan Enformasyon Bakanı’nın televizyon kanallarından birinde yaptığı açıklamalar nedeniyle Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na bir kınama mektubu vermesi için talimat verdim. Bu, Lübnan’ın Yemen’e yönelik açık pozisyonundan ve Husi darbesini kınamasından ve tüm kararlara verdiği destekten bir sapmadır.”

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani ise yaptığı açıklamada, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi’nin ‘Yemen meselesindeki bariz cehaleti ve Husi milislerine karşı kör bir önyargıyı yansıtan açıklamalarına şaşırdığını’ ifade etti.

Bakan İryani, Yemen Haber Ajansı’na (SABA) yaptığı açıklamada, “Husi milisleri, İran’ın emri ve planıyla, devlete ve uluslararası kararlara karşı çıkarak savaşı ateşledi. Husiler, tüm siyasi partilerin ve ulusal bileşenlerin katıldığı tüm girişimleri reddetmeye ve engellemeye devam ediyor” dedi.

Kordahi’nin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Yemen’e yönelik dışarıdan bir müdahalesinin söz konusu olduğu açıklamalarına tepki gösteren İryani, darbeden bu yana Yemenlilerin, Husilerin sistematik katliamları, evlerin hedef alınması, mayın ve patlayıcı cihazlar yerleştirilmesi ve kardeş Suudi Arabistan Krallığı’na terörist saldırılar düzenlenmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

İryani, “Husi milislerinin, Yemenlilere karşı vahşice öldürme, bombalama, evleri ve mülkleri yağmalama ile binlerce devlet görevlisi, politikacı, gazeteci, medya uzmanı ve aktivisti kaçırdığı eşi görülmemiş eylemleri karşısında Bakan Kordahi’nin vicdanı nerede?” diye sordu.

Yemenli Bakan ayrıca, “Bakan Kordahi, Suudi Arabistan’daki kardeşlerin liderliğindeki Arap Koalisyonu’nun, Yemen halkının çoğunluğu tarafından seçilen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin resmi talebine yanıt olarak geldiğini nasıl görmezden geldi?” dedi.

Mikati’den tepki

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Kordahi’nin tepki çeken açıklamalarını reddederek, bu ifadelerin hükümetin Yemen meselesi ve özellikle Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye diğer ülkelerle ilişkileri konusundaki tutumunu yansıtmadığını söyledi.

Mikati bugün konuya dair açıklamasında, “Başbakan ve hükümet, Suudi Arabistan ile daha iyi ilişkiler kurmaya istekli ve herhangi bir tarafın ülkenin iç işlerine müdahalesini kınıyor” dedi.

Başbakan, “Enformasyon Bakanı George Kordahi’nin bakanlık görevini üstlenmeden birkaç hafta önce kendisiyle yapılan röportajda yer alan sözleri kabul edilemez ve Lübnan’ın Arap kardeşleriyle özellikle de Suudi Arabistan ve KİK’e üye diğer ülkelerle ilişkileri konusunda söyledikleri hükümetin tutumunu yansıtmıyor” diye konuştu.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı ise ayrı bir açıklama yaparak, Enformasyon Bakanı Kordahi’nin bakan olarak atanmadan önce yaptığı açıklamaların Lübnan hükümetinin duruşunu yansıtmadığını ifade etti.

Suudi Arabistan’ı hedef alan terör saldırılarını defalarca kınayan Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Körfez’deki kardeş ülkelerin güvenlik ve emniyetinin savunulmasına verdiği önemi koruyor, onların iç ve dış politikalarına müdahale etmekten kaçınmayı sürdürüyor.

Şarku’l Avsat