Riyad, IMD endeksinde G20 ülkeleri içinde en akıllı 3. başkent oldu

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, Yönetim Geliştirme Enstitüsü (IMD) tarafından yayınlanan Akıllı Şehirler Endeksi’nde, Los Angeles, Madrid, Hong Kong ve Paris gibi büyük şehirlerden daha iyi performans göstererek hızla yükseldi.

Riyad, Akıllı Şehirler Endeksi’nde geçen yıla göre 23 sıra birden yükselerek, G20 ülkelerinin başkentleri arasında en akıllı 3. şehir ve küresel düzeyde ise en akıllı 30. şehir oldu.

Ayrıca Riyad’dan sonra ikinci Suudi Arabistan şehri olarak endekste yer alan Medine, dünyada 73. ve Arap dünyasında ise 4. sırada yer aldı.

İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Veri ve Yapay Zeka Otoritesi (SDAIA), Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu, Medine Bölgesi Kalkınma Otoritesi ve Yaşam Kalitesi Programı, Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a dijital sektör sistemine verdikleri sınırsız destek için teşekkür ve şükranlarını iletti.

Riyad ve Medine şehirlerinde dijital dönüşüm, veri ve yapay zeka alanında atılan bu atılımlar sayesinde en son teknoloji ve dijital çözümler benimsenerek, vatandaşlar sakinlerin ve ziyaretçilerin refahı sağlandı.

Bununla birlikte, dijital devlet işlemleri ve dijital kimlik hizmetlerinin işlenmesinde hız ve esnekliğin yanı sıra yeni iş kurma ve bekleme sürelerini azaltılması, devlet uygulamaları ve platformlarında bilgiye erişim ve işlemlerin hızla tamamlanması sağlandı.

Bu atılımlar, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında sağlık ve güvenlik önlemlerinin başarısında da büyük rol oynadı.

Elde edilen bu başarı, vatandaşlar, sakinler ve ziyaretçilere yüksek düzeyde lüks ve kaliteli yaşam sunan Riyad ve Medine’yi akıllı şehirler haline getirmek için gelişmiş altyapı, akıllı uygulamalar ve kalkınma projelerinin uygulanması konusunda devletin tüm sektörlerinin ortak çabalarını vurguladı.

IMD Akıllı Şehirler Endeksi, şehir sakinlerinin şehirlerini akıllı hale getirme çabalarının kapsamını ve etkisini nasıl algıladıklarına ve insani boyutları gözden kaçırmadan ekonomik ve teknik yönleri ne ölçüde dengelediklerine odaklanıyor.

Akıllı şehirler, bilimsel kavramlarına göre seyahat planlama yazılımları, toplu ulaşım rezervasyonları, akıllı ulaşım sektörü, lojistik, teslimat ve birçok sektörün gelişimine katkı sağlayan gelişmiş yazılımlara dayalı akıllı ekonomi gibi birçok kilit sektörün gelişimine katkıda bulunuyor.

Şarku’l Avsat