Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki

Washington, Tahran’ın Viyana müzakerelerine geri dönme yönündeki açıklamasına karşı temkinli

Karşılıklı uyum konusunda ‘iyi niyet’ çağrısında bulunuldu.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Viyana müzakerelerindeki başmüzakereci olan Ali Bagheri’nin, ülkesinin kasım ayı sonuna kadar İran’ın nükleer programına yönelik 7’inci tur müzakerelere dönmeye hazır olduğu açıklamasına verdiği yanıtta temkinli davrandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD’li yetkililerin Bagheri’nin açıklamalarından haberdar olduğunu ancak Avrupalı yetkililerin İran’ın müzakereleri yeniden başlatmaya gerçekten hazır olup olmadığını doğrulamasını beklediklerini söyledi. Psaki açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bir sonraki müzakere turunun tarihini belirlenmesini müzakerecilere bırakacağım. Bakış açımız karşılıklı uyumluluğu gerektiriyor. Bir sonraki adımın ne zaman atılacağının belirlenmesi konusunu Avrupalılara taraflara ve müzakerecilerimize bırakacağız. ABD ve ortakları halen diplomatik bir çözüm istiyorlar.”

Bununla birlikte Beyaz Saray yetkilileri, söz konusu kararın İran’ın eylemlerine bağlı olmasına rağmen alternatifleri de düşündüklerinin altını çizdiler.

ABD Dışişleri Bakanlığı da İran’ın açıklamasına temkinli yaklaştı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, konu ile ilgili olarak “Viyana’ya dönmeye hazırız. Karşılıklı tam uyumluluğa geri dönüş konusunda hızlı bir uzlaşmaya varılması ve uygulanmasının halen mümkün olduğuna inanıyoruz” dedi. Price görüşmelerde, haziran ayındaki 6’ıncı tur müzakerelerin sonunda askıya alınan az sayıdaki konunun sonuçlandırılmasına odaklanılması gerektiğini söyledi. Sözcü ayrıca İranlı yetkililerin hızlı ve iyi niyetli bir şekilde müzakereleri gerçekleştirmek için Viyana’ya dönmelerini umut ettiklerini belirttiği açıklamasında “İran’ın provokatif nükleer adımlar atmaya devam etmesi halinde bu kapı sonsuza kadar açık kalmayacak” ifadesini kullandı.

Yapılan açıklamalar Biden’ın Roma’da düzenlenecek G20 Zirvesi’nin oturum aralarında, İran’ın nükleer programına yönelik müzakereler hakkında görüşmeler gerçekleştireceği yönünde.

Şarku’l Avsat