Husilerin Marib’deki saldırılarının artması nedeniyle uluslararası müdahale çağrısı yapıldı

Yemen’de İran destekli Husi milislerin Marib ve diğer bölgelerde devam eden suçları, insan hakları kuruluşları ve meşru hükümet cephesinde büyük tepkilere yol açtı.

Husiler, Cuba ilçesine bağlı Amud bölgesinde bir Selefi merkezi ve camiyi iki balistik füze ile hedef alarak, aralarında çocuklar ve kadınların da yer aldığı 40 kişinin ölümüne neden oldu.

Bunun ardından sivilleri korumak ve insani yardım sağlamak için uluslararası müdahale çağrısı yapıldı.

Milisler, Cuba ilçesindeki bölgeleri yoğun saldırılar, füze atışları ve silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) hedef almaya devam ederken, binlerce sivil son derece zor insani koşullar altında Marib şehrine kaçmak zorunda kaldı.

Yemen Dışişleri ve Gurbetçi İşleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, dün Yemen’deki Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü David Grisley ile telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, Husilerin balistik füze ve SİHA’larla düzenlediği saldırılar ve yaşanan çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilenlerin içinde bulunduğu insani durum ele alındı.

Mübarek, BM ve çeşitli organlarını Yemen hükümeti tarafından takdir edilen insani rolü oynamaya devam etmeye çağırdı.

Sadece son iki ayda, Marib bölgelerinde yerinden edilmiş kişi sayısının 50 bini aşmasına vurgu yapan Mübarek, insani yardım seviyesinin yükseltilmesi çağrısında da bulundu.

Yemen hükümetine bağlı Mülteci Kampları İdaresi Yürütme Birimi’nden yapılan açıklamada ise, Husilerin balistik füzeler ile düzenlediği saldırılar nedeniyle ülkenin güneyindeki 4 bölgede yaşayan 8 bin 88 ailenin evlerini terk ederek Marib şehir merkezine göç ettiği bilgisi verildi.

Açıklamada, söz konusu ailelerin, tüm fertleriyle 54 bin 502 kişi olduğu ifade edildi.

Mülteci Kampları İdaresi Yürütme Birimi, uluslararası toplumu, BM kurumlarını, sivilleri ve yerinden edilmiş kişileri korumak için insani sorumluluklarını üstlenme ve acil ihtiyaçları karşılamaya çağırdı.

Husilerin sivilleri hedef alan saldırıların tırmanması, 20 sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından da kınandı.

STK’lar, Husilerin Cuba bölgesinde işlediği ihlalleri ve buna rağmen süren uluslararası sessizliği kınadı.

Yapılan ortak açıklamasında, “Husi milislerinin Carşa köyündeki vatandaşların evlerini ve bir camiyi kasıtlı top ve füze atışlarıyla hedef alması, kamu ve özel mülkiyetin yanı sıra başta çocuklar olmak üzere sivillerin zarar görmesine neden oldu” denildi.

STK’lar, aynı ilçeye bağlı Amud köyünün hedef alınmasını ve Şeyh Abdullatif Nimran Kibli’nin evinin hedef alınmasını kınadı. Söz konusu saldırıda hepsi sivil 6 kişi öldü ve 14 kişi yaralandı.

Açıklamada, bu eylemlerin uluslararası insancıl hukuk hükümlerince kınandığını ve savaş suçu sayıldığına vurgu yapılarak, bu suç ve ihlallerin faillerinin cezasız kalmamasını sağlayan etkili önlemlerle, mağdurlara güvence vermek için daha ciddi adımlar atılması çağrısında bulunuldu.

Öte yandan, Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, BM İnsani Yardım Koordinatörü David Grisley’in, bir Husi liderinin eşliğinde Marib’in Abdiye bölgesine yaptığı ziyaretin üzücü olduğunu söyledi.

İryani konuya ilişkin açıklamasında, “Terörist Husi milisleri, bu ziyareti Abdiye halkına karşı işlediği ve işlemeye devam ettiği suç ve ihlalleri örtbas etmek için kullandı. Grisley ve yardımcısının Abdiye ve Cuba’yı ziyaretinden saatler sonra, Husi milisler iki bölgeyi İran yapımı balistik füzelerle hedef alarak çoğu kadın ve çocuk 12 sivili öldürdü” ifadelerini kullandı.

Yemenli bakan, insani yardım alanında çalışan uluslararası örgütlerin, terörist Husi milislerin eşi görülmemiş suç ve ihlallerini temizlemek, Yemen kanına bulanmış ellerini arındırmak ve yerel ve uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendirmek için kullandıkları araçlara dönüşmesine şaşırdığını da ekledi.

Şarku’l Avsat