(Fotoğraf: Filistin Enformasyon Merkezi)

Filistinliler, Balfour Deklarasyonu’nun özrü olarak İngiltere tarafından devletlerinin tanınmasını istedi

Filistinli yetkililer, İngiltere’nin Filistin devletini tanımasını ve 1917’de dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı olan Arthur Balfour’un Filistin topraklarında bir Yahudi devletinin kurulması sözü verdiği Balfour Deklarasyonu’nun 104. yıldönümünde özür dilemesini istedi.

Fetih Hareketi Dış İlişkiler Başkanı Ravhi Fattuh, “İngiltere bu tarihi hatayı düzeltmeli, Filistin devletini tanımalı ve işgalci devlete, halkımıza karşı işlediği suçları ve sürekli ihlallerini durdurması ve Filistin topraklarını işgaline son vermesi için baskı yapmalıdır” dedi.

Fattuh, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur Balfour tarafından 1917’de yayınlanan Balfour Deklarasyonu etkilerinin, Filistin ve bölgeye hala karanlık gölgeler düşüren felaketler nedeniyle insan vicdanında bir yara olarak kalacağını vurguladı.

Bir grup Filistinli ise, Balfour Deklarasyonu’nun 104’üncü yıldönümü nedeniyle dün Doğu Kudüs’te bulunan İngiltere Başkonsolosluğu önünde gösteri düzenledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın kararına istinaden Filistin bayrakları yarıya indirildi. Yetkililer, İngiltere’nin Filistin devletini tanımasını ve özür dilemesini talep etti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Ahmed Ebu Huli, “İngiltere, bir halka, topraklarına ve anavatan haklarına yönelik en korkunç tarihi adaletsizliğin başlangıcına işaret eden söz için Filistin halkından özür dilemelidir” dedi.

Ebu Huli, Balfour Deklarasyonu’nun Siyonizm ve müttefiklerinin Filistin topraklarındaki tüm uluslararası norm ve sözleşmelerin işlediği tüm suçlar ve ihlallerle bağlantılı olarak hâlâ bir etnik temizlik suçu olarak anıldığını söyleyerek, İngiltere’nin Filistin devletini tanıması gerektiğini söyledi.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur Balfour tarafından 2 Kasım 1917’de Siyonist hareketin önemli isimlerinden Baron Walter Rothschild’e yazılan mektup, Filistin topraklarında Yahudilere bir vatan kurulmasını vadediyordu.

104 yıl sonra gelen özür talepleri, sadece Filistinlilerle sınırlı kalmadı.

Arap Birliği Genel Sekreterliği de, İngiltere’ye bu tarihi hatayı düzeltmesi ve tarihi, hukuki ve ahlaki sorumluluğunu üstlenmesi çağrısında bulundu.

Genel Sekreterlik, İngiltere’nin Filistin halkından özür dilemesini ve iki devletli çözüm vizyonuna uygun, adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışın sağlanmasına destek olarak, Doğu Kudüs’ün başkenti olduğu, 4 Haziran 1967 çizgisinde Filistin devletinin tanınmasını istedi.

Genel Sekreterlik, suçlarını ve sürekli ihlallerini durdurması ve Filistin devletinin topraklarındaki işgaline son vermesi için işgalci İsrail’e baskı yapılması çağrısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Balfour Deklarasyonu’nun 104. yıldönümü vesilesiyle Filistin halkının meşru haklarını destekleme taahhüdünü yineledi.

İİT tarafından yapılan açıklamada, uluslararası toplum, İsrail işgalinin sona ermesinin yanı sıra ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve Arap Barış Girişimi’ne dayanan iki devletli bir çözüm vizyonunun gerçekleştirilmesi ve bağımsız devletini kurma hakkı da dahil, Filistin halkının devredilemez haklarını geri kazanmasını sağlamak için tarihi, yasal ve siyasi sorumluluklarını üstlenmeye çağırıldı.

Şarku’l Avsat