Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief)

Suudi Arabistan, Yemen’de 4 milyar dolar değerinde 625 projeyi hayata geçirdi

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Yemen’de sağlık, eğitim, gıda güvenliği, su ve çevre temizliği başta olmak üzere yaklaşık 4 milyar dolar değerinde 625 projeyi hayata geçirdi.

Kraliyet Mahkemesi danışmanı ve KSRelief Genel Müdürü Dr. Abdullah er-Rabia, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın direktifleri doğrultusunda Yemen halkına insani yardım konusunda destek sağlamaya devam ettiklerini vurguladı. Er-Rabia, dün Merkez tarafından Yemenlilere yardım etmek ve mevcut aşamada onların yanında olmak için yapılan insani yardımlar ve bu yoldaki çabalar hakkında bilgi almak için Riyad’daki merkezi ziyaret eden Yemen Bilgi, Kültür ve Turizm Bakanı Muammer el-İryani ile görüştü.

KSRelief Genel Müdürü, Riyad’ın Merkez aracılığıyla Yemen’e sağladığı sağlık, eğitim, gıda güvenliği, su ve çevre temizliği, barınma ve korunma hususlarını da içeren insani yardım projelerinin 3 milyar 914 milyon 815 bin dolar değerindeki 625 projeye ulaştığını açıkladı.

El-İryani görüşmede, Yemen Enformasyon Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KSRelief arasındaki medya konularına ilişkin noktalara ek olarak Marib şehrindeki insani durumu ve özellikle Husi milislerinin şehre ve çeşitli bölgelere yönelik terör saldırılarının ardından yerinden edilenlerin temel ve acil insani ihtiyaçlarının ele alındığını belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Yemen resmi haber ajansı SABA’dan aktardığına göre, Yemen Enformasyon Kültür ve Turizm Bakanı, Marib şehrinin Juba bölgesindeki KSRelief’in acil müdahalesini ve gerekli ihtiyaçların hızlı bir şekilde sağlanması yönündeki çalışmalarına övgüde bulundu.

Muammer el-İryani, Yemen hükümeti ve halkının, Krallığın KSRelief aracılığıyla ya doğrudan ya da orada çalışan uluslararası kuruluşlara verdiği destek yoluyla Yemen’deki kardeşlerine yaptığı insani yardımlar için Kral Selman’a ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a teşekkür ettiğini belirtti. Bakan İryani, bu yardımların Yemen halkını çok ciddi bir insani felaketten koruduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan Krallığı’nın İran destekli Husi darbesinin bıraktığı yükü omuzladığını vurgulayan İryani, ‘kardeş ülkelerin çabaları ve samimi duruşları olmasaydı, durumun tahmin edilemez şekilde sonuçlanabileceğini’ söyledi.

El-İryani, yardımların, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin temsil ettiği siyasi liderlik ile Yemen hükümeti ve halkı için büyük bir şükran ve takdir vesilesi olduğunu ifade etti.

Yemenli Bakan ayrıca, ‘Yemen halkının kendilerini ihanete uğramış hissettiğini, dünyanın bu katliamlara karşı kör olduğunu ve Husi milisleri tarafından işlenen günlük katliamları ve savaş suçlarını durdurmak için caydırıcı hiçbir önlem almadığını’ vurguladı. Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler’i (BM),  BM kararlarına uygun olarak yasal, insani ve ahlaki rollerini oynamaya ve Husi milislerini terörist bir grup olarak sınıflandırmak için prosedürleri başlatmaya çağıran İryani ayrıca Husi liderleri hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde soruşturma açılması gerektiğini belirtti.