Mısır, İsrail ile Hamas arasında anlaşma sağlanmasını hedefliyor

Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil, İsrail ile Filistin arasında yürütülen arabuluculuk çabalarının, İsrail – Hamas hattında  tüm konuları ele alan kapsamlı bir anlaşma, uzun vadeli ateşkes, mahkum takası ve Gazze Şeridi’ndeki koşullar iyileştirilmesini hedeflediğini duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre engelleri aşmak için önce anlaşmanın tamamı üzerinde uzlaşıya varılması, ardından da adım adım bunların uygulanması önerisinde bulunan Kamil, Glasgow’daki iklim konferansının oturum aralarında Yedioth Ahronoth gazetesinden Nadav Eyal ve Walla News internet sitesinden Barak Rafvd ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Mısır’ın her iki taraf için de acil olan mahkumlar sorununu çözmek adına her türlü çabayı gösterdiğini, gece gündüz çalıştığını ve birçok engeli aştığını belirten Mısır İstihbarat Başkanı, bazı maddelerde ilerlemeler olduğunu ve bu ay İsrail’i ve Ramallah’ı ziyaret edeceğini bildirdi. “Mısır’ın ulaşmaya çalıştığı hedef, Hamas ile sınırlı olmayan, aynı zamanda Filistin Yönetimi’nin Gazze’ye kademeli olarak geri dönüşünü de içeren çok taraflı anlaşmalar yapmaktır” dedi.

Mısır İstihbarat Bakanı kademeli çözüme örnek verdiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Burada bir mahkum takas anlaşmasından bahsediyoruz. Bu anlaşma, ilk aşamada iki İsrailli askerin cesetleri ve kendi iradeleriyle Filistin’e giden iki vatandaşın takasına karşılık İsrail’in yaşlı Filistinli mahkumları ve kadın ve çocuk mahkumları içeren yüzlerce esiri serbest bırakmasını kapsamalı. Ayrıca diğer mahkumların önceden belirlenmiş gruplar halinde ve aşamalar halinde serbest bırakılması için pratik bir program geliştirilmeli.”

Kamil, Mısır istihbarat yetkililerinin Gazze’deki durum hakkında İsrail, Hamas ve Filistin yönetimindeki yetkililerle günlük olarak görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

Mısır İstihbarat Başkanı, Gazze Şeridi’ndeki krizin mahkumlar sorununun çözümünün yanı sıra büyük ve kapsamlı bir anlaşma, uzun vadeli bir ateşkes, insani yardım tesisleri, Gazze Şeridi’nin yeniden inşası gibi adımlar ile sonlandırılması gerektiğini kaydetti.

Hamas’ın Filistin yönetiminin Gazze Şeridi’ne dönüşüne karşı çıkmaktan vazgeçip vazgeçmediği hatırlatılan Abbas Kamil “Filistin yönetimi başlangıçta sembolik bir adımla geri döner, daha sonra bu yolda olumlu gelişmelere göre kademeli olarak diğer aşamalara ilerleriz” dedi.

İki İsrailli gazeteci, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’den sonra ikinci adam olarak kabul edilen Mısır İstihbarat Başkanı’na İsrail’le ilişkilerin durumuna ilişkin de soru yöneltti. Kamil verdiği cevapta “İsrail ile ilişkiler mükemmel. Cumhurbaşkanı Sisi ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett arasındaki görüşme harikaydı” dedi.

Sisi ile güçlü yakın ilişkileri olan selefi Binyamin Netanyahu ile Bennett arasında büyük bir fark olduğuna dikkat çeken Kamil, farklı görüşlere sahip birkaç partiden oluşan yeni İsrail hükümeti yapısının karmaşık durumuna rağmen Sisi’nin Bennett ile iyi çalışabileceğine inandığını söyledi.

İsrail’deki mevcut hükümetin görev süresinin devamı ve siyasi istikrar arzusunu dile getiren Mısırlı İstihbarat Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bennett’in siyasi pozisyonunu biliyorum ve bu nedenle İsrail ve Filistin Yönetimi’nin siyasi diyaloga geri dönme ihtiyacını vurguluyorum. Bennett’ın bir Filistin devletinin kurulmasına karşı olan ve hatta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeyi dahi kabul etmeyen tutumunu biliyorum. Ancak düşük seviyeli görüşmeler başlayabilir. Başlamalıdır da.”

Şarku’l Avsat