Suudi Arabistan, Asya’da petrol fiyatlarını artırdı

Suudi Arabistan, OPEC+ toplantısı sonrası petrol fiyatlarını artırdığını açıkladı.Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi olan Aramco, Aralık ayında Asyalı petrol tüketicileri için ham petrolün fiyatını 1,40 dolardan 2,70 dolara yükselttiğini duyurdu. Geçen hafta gerçekleştirilen bir ankete göre, Suudi Arabistan’ın varil başına 50 sent ila 1 dolar arasında artış yapması bekleniyordu.Energy Aspects Ltd’nin Petrol Analisti Amrita Sen, ” Suudi Arabistan’ın resmi satış fiyatları Aralık için beklenenden daha güçlü geldi.” yorumunu yaptı.

Suudi Arabistan, ham petrol ihracatının yüzde 60’ından fazlasını Çin, Güney Kore, Japonya ve Hindistan gibi Asya ülkelerine yapıyor.

ABD Başkanı Joe Biden artan petrol fiyatlarının düşmesi için OPEC’den petrol üretimini artırmasını talep etmişti.

Petrol karteli OPEC ve müttefiki ülkeler, 4 Kasım tarihinde aldıkları kararla başta ABD olmak üzere birçok ülkeden gelen petrol üretiminin artırılması uyarılarına karşı mevcut arz artışı planına devam kararı aldı. OPEC+ ülkeleri, kısa bir toplantının ardından Aralık ayı için günde 400 bin varil artırma planına bağlı kaldığını açıklamıştı.

BloombergHT