Sudan’da 3 silahlı hareket darbeye karşı

Cuba Barış Anlaşması’nı imzalayan Sudan Devrimci Cephe İttifakı’nın ‘Yönetim Kurulu’, ordunun Sudan’da iktidarı ele geçirmesine ve “sivil geçiş yönetimine yaptığı darbeye” kesin bir şekilde karşı olduğunu duyururken, Arap Birliği’nden Hartum’u ziyaret eden bir heyet, Sudan’daki tüm tarafları mevcut krizi çözmek için diyalog seçeneğini kabul etmeye teşvik etti.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ittifakının önde gelen liderleri, ordu liderlerini ÖDBG’yi bölmeye çalışmakla suçladılar. Barış sürecinde önemli bir blok olan Devrimci Cephe İttifakı, Başbakan Abdullah Hamduk ve gözaltına alınan tüm politikacıların koşulsuz bir şekilde serbest bırakılması çağrısında bulundu. Devrimci Cephe İttifakı, Malik Ağar liderliğindeki Halk Hareketi’ni, Hadi İdris liderliğindeki Sudan Kurtuluş Ordusu Hareketi-Geçiş Konseyi’ni ve Tahir Hacer’in başkanlığındaki Sudan Kurtuluş Güçleri Birliği’ni içeriyor.

Üç hareketin liderleri, Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ın 25 Ekim’de açıkladığı önlemlerle feshettiği Egemenlik Konseyi üyeleriydi. Burhan aldığı bu önlemlerle ülkenin başına geçmiş, Bakanlar Kurulu’nu ve Egemenlik Konseyi’ni feshetmiş, tüm il valilerini ve bakan vekillerini görevden almış ve ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Üç silahlı hareket ortak bir açıklama yayınlayarak, Sudan’daki demokratik dönüşüm çerçevesinde bağımsız ve şeffaf seçimler ile sona ermesi gereken geçiş dönemi sürecinde askerler ve siviller arasında ortaklığı kuran anayasal belgeye bağlılıklarını yineledi. Aynı zamanda üç hareket, 2020’de imzalanan Cuba Barış Anlaşması’nın uygulanmasının gerekliliğine olan bağlılıklarını da vurguladı.

Devrimci Cephe İttifakı, barışçıl göstericilere karşı aşırı güç kullanımının yanı sıra politikacıların, Eski Rejimin İzlerini Ortadan Kaldırma ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi’nin ve direniş komitelerinin üyelerinin ve aktivistlerin tekrar tekrar tutuklanmasını kınadı.

İttifak açıklamasının devamında, “ülkenin uçuruma sürüklenmesini engelleyecek ciddi bir diyalog ortamı hazırlamak için OHAL’in kaldırılmasını” talep ederek ülkenin güvenliği, istikrarı ve selametine önem verdiğini ve Sudan halkının taleplerini desteklediğini vurguladı.

Hamduk’un feshedilen hükümetinin siyasi tabanını temsil eden ÖDBG’deki kaynaklar, “Askeri darbenin liderleri, Hamduk’a yeni bir hükümetin kurulmasını kabul etmesi için yaptığı baskıda başarısız olduktan sonra, ittifaktaki bazı kişileri darbeyi kabul etmeye ikna etmeye çalışıyorlar” dedi.

Kaynaklar, ÖDBG ittifakının askeri darbeyi reddeden ortak bir tutum benimsediğini, darbeyi geçersiz kılmak için çalıştığını ve mevcut askeri yönetimi meşrulaştıracak her türlü çözümü reddettiğini de sözlerine eklediler. ÖDBG “İttifaka bağlı tüm siyasi güçler, sokakları ve şehirleri organize eden ve ülkedeki anayasal durum düzeltilmeden darbecilerle her türlü diyaloğu veya pazarlığı reddeden barışçıl bir sivil protesto sürecine girdi” dedi. Bunun yanı sıra Arap Birliği’nden bir heyet dün Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve devrik Başbakan Abdullah Hamduk ile bir araya geldi.

Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hüsam Zeki, birliğin Sudan’daki demokratik dönüşüme verdiği desteği vurgulayarak, demokratik geçiş sürecinde baş gösteren krizleri aşmanın esas yolu olarak diyaloğun benimsenmesinin önemine işaret etti. Toplantıda mevcut durumla ilgili çeşitli konulara değinildiğini söyleyen Zeki, Sudan liderliğinin tutumunun Arap Birliği Genel Sekreteri’ne devredildiğine işaret ederek “Arap Birliği’nin Sudan’ı her aşamada desteklediğini ve güvenli kıyıya ulaşmayı hedefleyen demokratik geçiş sürecini yakından takip ettiğini” söyledi.

Şarku’l Avsat