ABD, Husileri Sana’daki büyükelçilik binasını boşaltmaya çağırdı

ABD hükümeti perşembe günü yaptığı açıklamada, İran destekli Husi milislerini, Sana’daki ABD büyükelçiliği binasını bir an önce boşaltmaya çağırarak, büyükelçiliğinde çalışanların serbest bırakılmasını talep etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Sana’da ABD Büyükelçiliği’ndeki yerel çalışanların çoğunun serbest bırakıldığını belirterek, “Büyükelçiliğimizdeki Yemenli çalışanlar hala açıklama yapılmadan tutuluyor ve gözaltına alınan personel sayısını veya görevlerini belirtmeden derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” dedi.

Price sözlerini şöyle sürdürdü:

“Husileri bir an önce binayı boşaltmaya ve el konulan tüm ABD mallarını iade etmeye çağırıyoruz. ABD hükümeti, çalışanlarımızın serbest bırakılmasını ve büyükelçiliğimizin tahliyesini güvence altına almak için diplomatik çabalarını sürdürecek.”

Bir süre önce çalışmalarını askıya alan ve yaklaşık 25 çalışanı kaçırılan Sana’daki ABD Büyükelçiliği binasına birkaç gün önce silahlı Husi milisleri tarafından baskın düzenlendiği ve çok miktarda teçhizat ve ekipmanın yağmalandığı haberleri çıktı.

ABD’nin Sana Büyükelçiliği, Husi milislerinin Yemen’in başkentini ele geçirmesinin ardından 2015 yılında kapatıldı. Ancak bazı Yemenli çalışanlar, Husi milisleri tarafından tutuklanmadan önce  binalarda güvenlik görevlisi olarak çalışmaya devam etti.

Şarku’l Avsat