ABD ve KİK ülkeleri, Tahran’ın saldırgan ve tehlikeli politikalarını kınadı

El-Hacref ve Robert Malley Viyana’daki gelişmeleri görüştü

ABD ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ortak çalışma grubu, İran’ın balistik füze ve insansız hava araçları temin ederek, bunları Suudi Arabistan’daki sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılarda kullanması da dahil olmak üzere, uyguladığı saldırgan ve tehlikeli politikaları kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, 23 Eylül tarihinde bakanlar düzeyinde alınan karar gereğince, ABD ve KİK ülkelerinden üst düzey yetkililerin dün (Çarşamba) Riyad’da, İran ile ilgili ilk toplantıyı gerçekleştirdiğini belirtti.

Açıklamada, çalışma grubunun toplantıda “ABD ile KİK üyeleri arasındaki uzun vadeli ortaklığımız ve bölgesel güvenlik ve istikrara katkıda bulunma konusundaki ortak azmimiz, ABD ve KİK arasında stratejik ortaklık çerçevesinde geliyor” ifadelerini vurguladığı belirtildi.

Toplantıya katılan ülkeler, İran’ın gelişmiş balistik füzelerin ve insansız hava araçlarının yaygınlaştırılması ve doğrudan kullanılması dahil olmak üzere bir dizi saldırgan ve tehlikeli politikasını kınadı. Ayrıca “Bu silahlar İran veya vekilleri tarafından Suudi Arabistan’daki sivillere ve hayati altyapıya, Umman Denizi’nde uluslararası sularında sivil ticaret gemilerine yönelik yüzlerce saldırıda kullanılıyor. Aynı zamanda DAEŞ ile savaşan ABD güçleri içinde tehlike oluşturuyor” ifadelerine yer verildi.

ABD ve Körfez ülkeleri, İran’ın sivil açıdan gerekli olmayan ancak nükleer silah programı için önemli olacak adımlar attığı için, nükleer programının ciddi bir endişe kaynağı olduğu konusunda anlaştılar. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA) ile işbirliği yapması için çağrıda bulunuldu.

Çalışma grubu, Irak ve Yemen’deki durum da dahil olmak üzere bir dizi bölgesel konuyu tartıştı ve İran’ın bölgedeki silahlı milislere verdiği desteğin ve balistik füze programının bölgesel güvenlik ve istikrar için açık bir tehdit oluşturduğu konusunda fikir birliğine vardı.

3 Kasım 2015 tarihindeki açılış toplantısında onaylanan öncelikler kapsamında, çalışma grubunun bu ve diğer konuları tartışmak üzere ilerde toplantılar yapılmasına karar vermişti.

ABD ve KİK, İran’ın sürekli gerilim durumundan daha iyi bir alternatifi olduğunu, daha güvenli ve istikrarlı bir bölgeye katkıda bulunabileceğini belirtti.

Açıklamada, KİK üyeleri tarafından toplantıya katılanlara çatışmaları önlemek, sorunları çözmek veya gerilimi azaltmak amacıyla İran ile etkili diplomatik kanallar kurmaya yönelik çabalara ilişkin bilgi verildiği belirtildi. Aynı zamanda söz konusu çabaların caydırıcılık ve savunma konusunda ABD ile güçlü bir işbirliği ile desteklendiği vurgulandı. Bölgede barışçıl ilişkileri geliştirmeye yönelik bölgesel diplomatik çabalar vizyonunun, uzun bir ekonomik ve kültürel değişim tarihi temelinde geldiğini belirttiler.

ABD ve KİK, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) gereğince, ABD yaptırımlarının kaldırılmasının ardından ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesinin bölgenin ortak çıkarına olduğunu ve İran’ın nükleer krizi kışkırtmaya devam etmesi halinde, bu diplomatik çabaların başarılı olmayacağını vurguladı. Aynı zamanda söz konusu taraflar, Viyana müzakerelerinin 7. turu için toplantılar yapılmasını memnuniyetle karşıladılar. KOEP’e tam uyum için ‘acil karşılıklı anlaşmaya dönüş’ çağrısında bulunarak, bunun bölgede güvenlik, emniyet ve refahın devamlılığını sağlamak üzere gerekli tüm konuları ele almak için kapsamlı diplomatik çabaların önünü açmaya yardımcı olacağını belirttiler.

Katılımcılar, yeni İran yönetimine çatışmaları ve krizleri önlemek ve bölgesel güvenlik ve refahı desteklemek üzere bir temel belirlemek için mevcut diplomatik fırsatı değerlendirme çağrısında bulundular.

Söz konusu açıklama, KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacref’in dün Riyad’da ABD’nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley’i arasında yapılan görüşmeden saatler sonra geldi.

Yetkililerin görüşmesinde, Viyana müzakerelerinde İran nükleer anlaşmasıyla ilgili son gelişmeler ele alınırken, ortak ilgi alanına giren diğer konular da görüşüldü.

Şarku’l Avsat